От х:

Днес в x:

Президентът ще свика съвета по сигурността през март

Президентът ще свика Консултативния съвет за национална сигурност през март. Тема на срещата ще бъде отбранителна политика и състояние на въоръжените сили.
Президентът Росен Плевнелиев присъства на представянето на анализа на резултатите от подготовката на Въоръжените сили, войсковия ред и дисциплината през 2014 година.

Рисковете се увеличават, а в България разходите за отбрана се намаляват. Това е недопустимо, заяви президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, цитиран от БТА.

Президентът отбеляза, че сигурността струва пари, но свободата и мирът са безценни. Инвестициите в отбранителни способности означават и повече работни места, и повече бизнес, каза държавният глава, като подчерта, че говори за отбранителни способности, защото, по думите му, никой в държавата няма намерение да напада когото и да било, нито планира подобно действие.

Президентът апелира да се намери резерв от правителството и в рамките на текущата година да се изпълни поетият ангажимент за ненамаляване на парите за отбрана. Това е важно както за армията ни, така и за нейните способности, за мотивацията й, но и за международния авторитет на страната и репутацията й на надежден партньор в алианса.

Плевнелиев припомни, че е взето решение за ненамаляване на парите за отбрана, с постепенно, за 10 години напред, плавно увеличаване до достигането на 2 процента от БВП. Това решение е политически обвързващо, посочи президентът и добави, че е отговорност на ръководството на държавата да гарантира неговото изпълнение.

Очаквам военният бюджет да бъде актуализиран в хода на изпълнението на финансовата година 2015, каза президентът Плевнелиев.

"През 2014 г. ООН отчете рекорден брой кризи на планетата. Избухнаха две нови регионални кризи, превърнали се в глобални. Това са "Украинската криза" и "Ислямска държава". И двете са в непосредствена близост до България", отбеляза президентът, цитиран от "Фокус".

Президентът смята, че заплахите за сигурността на България не започват на нашата граница. Трябва да сме съвместими и интегрирани с партньорите ни от НАТО, каза Плевнелиев.

„Армията трябва да бъде оставена на спокойствие и да се адаптира към новите реалности, за да може да планира и да надгражда”, подчерта още президентът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини