От х:

Днес в x:

Президентът внася искането за референдум по изборните въпроси

Очаква се в началото на юни президентът Росен Плевнелиев да внесе в Народното събрание предложение за свикване на референдум по трите изборни въпроса - мажоритарен избор на половината депутати, задължително и електронно гласуване, за да може да се проведе заедно с местния вот наесен. Намерението си за национално допитване по изборната система държавният глава обяви още в началото на годината, а след това беше обсъдено с всички парламентарни групи в т.нар. месец на политическите консултации с партиите.

В миналия парламент Плевнелиев внесе предложение за национално допитване за изборните права, но то беше подминато от Народното събрание. По-късно инициативен комитет начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки събра над 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи референдума, но проверка на ГРАО установи по-малко от 500 000 редовни записа и така допитването пропадна.

Три от партиите в управлението - ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ, подкрепят искането на президента за референдум, както и от "Български демократичен център". Депутати от ГЕРБ внесоха в края на миналата седмица законови поправки, с които обвързаха националните допитвания с изборите - ако в следващата година след решение на Народното събрание за произвеждане на референдум, има избори, то те се провеждат "2 в 1".

Очаква се местният вот да бъде на 25 октомври. За да бъде на същата дата референдумът по изборните въпроси, то решението на парламента трябва да е взето най-късно до края на лятната сесия на 31 юли. Според действащия закон до един месец след обнародването на решението на Народното събрание държавният глава трябва да определи датата, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от обнародването на решението на парламента - тоест парламентът трябва да се произнесе в края на юли, а решението да се обнародва след 25 юли.

Ако законът за референдумите бъде променен, както предлага ГЕРБ, то тогава този тримесечен срок няма да важи, но остава изискването да са минали два месеца от обнародването на решението на парламента, който съвпада с ваканцията на депутатите.

За да се произнесе до края на юли Народното събрание и да бъдат спазени парламентарните правила, искането трябва да бъде внесено до средата на юни.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини