От х:

Днес в x:

БСП и АБВ против въвличане на България във военни действия

БСП и АБВ излязоха с декларации против военно решение на кризата в Украйна. От партиите призоваха за ненамеса на България във военни действия.
От БСП се обявиха против въвличането на България в организирането на военни действия срещу Русия и против разполагането на тежко въоръжение на територията на нашата страна и настояха българското правителство да отстоява позиция за прекратяване на санкциите срещу Русия.

Българските социалисти още веднъж категорично заявиха позицията си, че войната в Украйна може да бъде предотвратена само на масата на преговорите.

От партията се обявиха против въвличането на България в организирането на военни действия срещу Русия.

"С изключителна тревога следим информацията за засилване на военната мобилизация сред етническите българи в Украйна, което ги вкарва в братоубийствен конфликт от двете страни на фронтовата линия", заявиха още от БСП.

Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че етническите българи в Украйна са добре дошли у нас.

Според социалистите, в името на мира и демокрацията национален дълг на българите е да помогнат на страдащото украинско население.

Затова от БСП отбелязват, че са станали инициатор за организиране на предоставянето на хуманитарна помощ.

АБВ предлага парламентът да приеме декларация

Парламентарната група на АБВ предлага Народното събрание да приеме декларация за "неучастие на България във военни действия и подкрепа на усилията за мирно решаване на конфликта в Източна Украйна". Това каза на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов (президент 2002-2012 г.).

В проекта на декларацията се посочва, че Народното събрание се обявява против всякакви форми на военна намеса на трети страни в събитията в Черноморския регион, включително чрез доставка на оръжия и други смъртоносни средства, и не приема територията й да бъде използвана за такива цели.

В документа пише още, че България разглежда съвместното използване на български военни съоръжения единствено като средство за повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с въоръжените сили на съюзниците ни.

България подкрепя всички усилия на ЕС и неговите лидери за намиране на мирно решение на конфликта в Източна Украйна, се казва още в проектодекларацията.

Според Георги Първанов доставки на военна техника, която иначе е много необходима на българската армия, може да се приеме като лош знак.

"Не бих подкрепил да се увеличава военното присъствие с военни части", допълни той.

Според него е приемлива идеята за координационен център на НАТО в България.

От АБВ предлагат българските университети с държавна подкрепа да отворят вратите си за сънародниците ни от Украйна. Въпросът не е финансов, а е свързан с организация, посочи председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини