От х:

Днес в x:

Плевнелиев заминава на посещение в Монголия и Южна Корея

В периода 10-15 май 2015 г. държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде на посещения в Монголия и в Република Корея, съобщиха от прессекретариата му. Визитата беше отложена през 2013 г. заради политическата обстановка в страната след оставката на първия кабинет на Бойко Борисов.

От днес до 12 май президентът Росен Плевнелиев ще направи държавно посещение в Монголия. Визитата ще протече в контекста на 65-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави. Акцент по време на посещението ще бъде поставен върху възможностите за задълбочаване на политическия диалог, засилването на търговско-икономическото сътрудничество и партньорството между България и Монголия в области като минно дело, фармацевтика, енергетика, земеделие и производство на храни, кожарска индустрия, високи технологии, изграждане на модерна инфраструктура, наука, образование и култура.

Президентът Росен Плевнелиев ще бъде посрещнат на 11 май с официална церемония в Улан Батор и ще проведе разговори с политическото ръководство на Монголия. Предвидени са срещи с президента на страната Цахиагийн Елбегдорж, с председателя на Великия държавен Хурал (Парламента на страната) Зандаахуу Енхболд и с министър-председателя Чимед Сайханбилег.

В рамките на държавното посещение в Улан Батор българският президент ще открие Паметник на кирилицата. Ще се проведе и съвместен монголско-български бизнес форум. По време на визитата ще бъдат подписани и двустранни споразумения.

От 13 до 15 май държавният глава Росен Плевнелиев ще бъде на официално посещение в Република Корея по покана на президента на страната Пак Гън-хе. Поводът е 25 години от установяване на дипломатически отношения между България и Южна Корея.

На 14 май в Сеул държавният глава ще обсъди с корейския президент Пак Гън-хе въпроси на двустранните отношения и възможностите за сътрудничеството в различни области като инфраструктура, енергетика, транспорт и логистика, автомобилна индустрия, отбрана, земеделие и производство на храни, козметика, образователен и културен обмен. По време на посещението ще бъдат подписани и двустранни споразумения.

Президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Уи-хва и с представители на корейския бизнес.

На 15 май в Сеул ще се проведе корейско-български бизнесфорум, организиран от Корейската федерация на малките и средни предприятия.

В Сеул българският президент ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на университета "Сункюнкуан". Държавният глава ще посети и Центъра за икономика и иновации в град Пангьо в покрайнините на Сеул, където са базирани редица корейски компании от сектора на информационните технологии и компютърния софтуер.

В делегацията на държавния глава за посещенията в Монголия и в Република Корея са включени министърът на отбраната Николай Ненчев и официални представители на Народното събрание и министерствата на външните работи, земеделието и храните, икономиката, образованието и науката, младежта и спорта и туризма. Президентът Росен Плевнелиев ще бъде придружаван от бизнес делегация, организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини