От х:

Днес в x:

Плевнелиев: Имаме нужда от модерен патриотизъм

Имаме нужда от модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Това подчерта в словото си по случай 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия президентът Росен Плевнелиев.  Той припомни, че честваме 100 години от участието на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората Световна война.

Предвождани от славни генерали и офицери, нашите войски не отстъпиха и крачка от своите позиции по време на Дойранската епопея срещу многократно превъзхождащия ги противник.

След броени дни ще честваме 70-годишнината от победата над хитлерошафизма и участието на България в заключителната фаза на Втората Световна война. В знак на преклонение пред храбростта и саможертвата на нашите воини, във Военна академия ще положим 23 урни с пръст от бойните полета на Втората Световна война, напоени с кръвта на български войници. Народът никога не ще забрави своите храбри чеда!...

Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ на населението за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи....Днесе ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили. На проведения Консултативен съвет по национална сигурност постигнахме широко политическо съгласие за приемане на нова програма и план за развитие на въоръжените сили и за стартиране на приоритетни проекти за модернизация.

От следващата година, средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2 % от БВП на страната през 2024 година. Бъдещите инвестиции в отбраната трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО. Като съюзник, сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Алианса, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност. Членството на страната ни в Организацията на северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно конституционните и съюзническите си задължения в системата за сигурност на страната, НАТО и Европейския съюз. високо е доверието на нашите съюзници и партньори към българската армия, за което говорят високите оценки, които те дават на нашите контингенти при участието им в операции и мисии зад граница...

Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно!...Недопустимо е днес, в Европа, да бъдем свидетели на замразени конфрикти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред! ...Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите!...Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Модерните патриоти застават зад принципите на международното право, където диспутите се решават с аргументи...модерните патриоти знаят, че...мирът е върховенство на закона! ...Нека да благодарим на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност!....Честит празник, да живее България!

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини