От х:

Днес в x:

8 °C

Плевнелиев: Имаме нужда от модерен патриотизъм

Имаме нужда от модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Това подчерта в словото си по случай 6 май, Ден на храбростта и празник на Българската армия президентът Росен Плевнелиев.  Той припомни, че честваме 100 години от участието на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората Световна война.

Предвождани от славни генерали и офицери, нашите войски не отстъпиха и крачка от своите позиции по време на Дойранската епопея срещу многократно превъзхождащия ги противник.

След броени дни ще честваме 70-годишнината от победата над хитлерошафизма и участието на България в заключителната фаза на Втората Световна война. В знак на преклонение пред храбростта и саможертвата на нашите воини, във Военна академия ще положим 23 урни с пръст от бойните полета на Втората Световна война, напоени с кръвта на български войници. Народът никога не ще забрави своите храбри чеда!...

Народът обича армията си, а въоръжените сили са негова здрава опора, като оказват навременна и ефективна помощ на населението за преодоляване на последствията от стихийни бедствия, аварии и катастрофи....Днесе ред на политиците да вземат отговорни решения за бъдещето на въоръжените сили. На проведения Консултативен съвет по национална сигурност постигнахме широко политическо съгласие за приемане на нова програма и план за развитие на въоръжените сили и за стартиране на приоритетни проекти за модернизация.

От следващата година, средствата за отбрана ще растат плавно до достигане на 2 % от БВП на страната през 2024 година. Бъдещите инвестиции в отбраната трябва рязко да повишат нашата оперативна съвместимост с партньорите в НАТО. Като съюзник, сме решени да допринесем за изпълнението на приетите общи решения в Алианса, насочени към неговото адаптиране в променящата се среда за сигурност. Членството на страната ни в Организацията на северноатлантическия договор е най-силната гаранция за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на България. Армията изпълнява достойно конституционните и съюзническите си задължения в системата за сигурност на страната, НАТО и Европейския съюз. високо е доверието на нашите съюзници и партньори към българската армия, за което говорят високите оценки, които те дават на нашите контингенти при участието им в операции и мисии зад граница...

Историята ни е научила, че военните победи идват и си отиват, докато демокрацията и човешките права се отстояват ежедневно!...Недопустимо е днес, в Европа, да бъдем свидетели на замразени конфрикти, дестабилизация и нарушаване на международния правов ред! ...Заставаме зад върховенството на закона, а не на интересите!...Днес имаме нужда от нова доза модерен патриотизъм като контрапункт на крайния национализъм. Модерните патриоти застават зад принципите на международното право, където диспутите се решават с аргументи...модерните патриоти знаят, че...мирът е върховенство на закона! ...Нека да благодарим на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност!....Честит празник, да живее България!

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Благоприятна възможност да проявите организаторските си умения. Съобразявайте се с обстоятелствата и ще напреднете. Овладейте връхлитащите ви емоции, за да ви е по-лесно си намерете някого, на когото да изплачете болката си. Семеен проблем постепенно отшумява и това ще ви успокои.
29 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Повечето от вас ще предпочетат да се посветят на почивка през този ден, тъй като изминалата седмица е отнела голяма част от силите ви. Идеята ви ще бъде подкрепена от хората около вас, които едва ли ще ви оставят да скучаете. Проявете повече ентусиазъм относно планирано мероприятие, в противен случай рискувате да развалите настроението на близък човек.
29 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможни са проверки от различен характер: финансови, семейни, приятелски. Въведете в ред документацията си, погрижете се за близките си и не пренебрегвайте поетите ангажименти. Не търсете непременно недостатъците у другия, помогнете му да изрази по-добре себе си, като го насърчите към това.
29 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е обстановката у дома ви да е напрегната сутринта и с действията си най-вероятно няма да допринесете с нищо за промяната и към по-добро. Препоръчително е да не се задържате дълго време в къщи и да потърсите поле за изява навън. Делови начинания ще получат благоприятно и донякъде неочаквано развитие, което ще ви създаде допълнителна работа.
29 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много неща ще ви радват днес, но не можете да бъдете навсякъде. Трудно е да угодите на всички, но важното е да живеете пълноценно. Не изхвърляйте нищо, нещата не винаги са такива, каквито изглеждат. Предстои ви желана промяна, която значително ще свали напрежението, още повече, че ще има с кого да я споделите. Насладете й се.
29 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Станете по-балансирани и не допускайте да ви връхлитат емоционални натоварвания. Излезте на чист въздух сред природата или се срещнете с приятни за вас хора. Случващото се ще бъде такова, че трябва да разчитате само на себе си. Очаква ви работа, но имате шанс да обърнете нещата в своя полза.
29 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Стресът се отразява неблагоприятно на контактите ви днес, реагирате на всяка невинна забележка. Починете си и не влизайте в конфликти. Денят е подходящ за отмора, среща с приятели и неща, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не пропускайте да изпълните обещанията си, по тях съдят за сериозността ви.
29 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Личният ви живот ви предлага много предизвикателства и като че ли днес поглъща цялото ви внимание. Трудно ви е да се съсредоточите върху каквото и да било. Днес от това нищо няма да изгубите, така че спокойно подреждайте интимния си свят.
29 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се скъпите на комплименти и дори на моменти прекалявате. Бъдете по-уравновесени в тази насока, може да ви разберат погрешно. Някой от вас днес ще имат изключителен празник в семейството си. А ако се колебаете как да прекарате вечерта, знайте че ще ви бъде отправено предложение, което ще ви зарадва и отмори с настроението си.
29 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
29 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съзнателно ще промените отношението си към проблем, който ви е занимавал наскоро. Това ще ви помогне да се освободите от напрежението и да насочите погледа си към хубавите страни на живота си. С излъчваното от вас очарование ще привличате интереса на другите. Направете ги щастливи.
29 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
29 ное 2020

Случаен виц

Последни новини