От х:

Днес в x:

Плевнелиев посети демилитаризираната зона между двете Кореи

Президентът Росен Плевнелиев посети демилитаризираната зона между Южна и Северна Корея и практически стъпи на севернокорейска земя.
Държавният глава завършва днес официалното си посещение в Южна Корея, предаде БТА. 

Демитализираната зона е създадена след края на Корейската война като буфер между двете страни по протежение на 38-ия паралел. Въпреки наименованието й, е считана за най-строго охраняваната граница в света. Общата й дължина е 250 километра, а широчината - около 4 километра. 

След продължителни преговори през 2012 г. южнокорейската армия приема да отвори за посещения околностите на зоната и да помогне за развитието на пътищата, които няма да са осеяни с мини

Зоната се посещава годишно от 150 000 туристи, каза майор Дрейпър от силите на ООН, разположени в южнокорейската част на зоната. Според него мястото е интересно, защото неуредените конфликти са интересни за света, а все още няма подписан мирен договор между двете Кореи и обединение на полуострова. 

Демитализираната зона е и място за провеждане на севернокорейска пропаганда. По време на посещението на президента Плевнелиев от севернокорейска територия се чуваше силна музика. 

Росен Плевнелиев практически стъпи и на територия на Северна Корея. Това стана при влизането на президента в постройка в Зоната за съвместна сигурност (ЗСС), която еединствената точка за непосредствени контакти между представителите на двете Кореи до 2007 г. 

ЗСС е създадена точно на мястото, където са се състояли преговорите, довели до примирието от 1953 г.
 
По-късно президентът Плевнелиев участва в българо-корейски бизнес форум в Сеул. Днес той ще се срещне и с председателя на Националното събрание на Южна Корея Чунг Уи-хва, ще бъде удостоен с почетното звание "доктор хонорис кауза" на университета "Сункюнкуан".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини