От х:

Днес в x:

Срамота: Кърджали спонсорира книга за Асен Златаров, Хасково пас

    Книгата за Асен Златаров излезе от печат на 5 февруари

    Мащабното изследване на хасковския литературен критик и историк Йордан Нанчев „Синът на тоя град. Книга за Асен Златаров” е спонсорирана от кърджалийско училище. Гимназията по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров” в Кърджали е в списъка на спомоществователите, заедно с частен дарител – Кристиан Ковачев, магистър-фармацевт от Пловдив. Срамът по лицето на Хасково е донякъде измит от Териториалната организация на НТС в града, която също е включена в списъка със спомоществователите.

    Книгата за бележития хасковец Асен Златаров излиза в навечерието на 130-годишнината от рождението му – 16 февруари. Въпреки че в родния му град неговото име носят много учебни заведения и обществени организации, никой освен НТС не е откликнал на молбата на Йордан Нанчев за спонсорство.

    „Издирих училищата в България, които носят името на Асен Златаров, открих двайсетина. На всички изпратих писма. Гимназия във Варна се свърза с мен и помоли да ги уведомя при излизането на книгата, за да си купят бройки. Кърджалийската гимназия пък изпрати пари. От Хасково отговор не получих от никого, с изключение на НТС. До общината пък изобщо не съм писал, защото съм наясно с отношението им”, обясни авторът за Haskovo.net.

    От най-известното училище в Хасково, което носи името на бележития ни съгражданин – Езиковата гимназия, бяха изненадани, че книгата е излязла от печат. „Няма как да не участваме, когато става дума за Асен Златаров”, обясни директорката на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” Пенка Делиева. „Пропуснали сме да помогнем в издаването, но ще се включим в разпространението. Лично ще настоявам пред настоятелството да се отделят средства да закупим от книгата. Предстои честване на годишнината, с нея ще наградим изявени ученици, може би ще я получат като спомен и завършващите тази година. Познавам лично Йордан Нанчев и го смятам за един задълбочен и добросъвестен изследовател. Нямам съмнение, че книгата му е принос към изучаването на живота и делото на Асен Златаров”, допълни Делиева.

    Йордан Нанчев е бивш шеф на закрития вече литературен музей в Хасково. Той е автор и на едно изумително за днешното време задълбочено изследване на друг бележит хасковец – Александър Паскалев. Книгата му „Страници за Александър Паскалев” е призната от критиката като пример за принос в съвременната литературна историография.

    Въпреки това Нанчев, недолюбван от местната власт, дори не е канен в журито, което определя наградата „Александър Паскалев”, която общината връчва всяка година по време на „Южна пролет” за цялостен принос към литературата и културата в Хасково. Нещо повече, най-задълбоченият изследовател на делото на първия модерен книгоиздател в България, не е дори неин носител. За "излишния Александър Паскалев" можете да прочетете в колонката вдясно "Още по темата".

    Повече за автора Йордан Нанчев можете да видите тук.

    Томчето „Синът на тоя град. Книга за Асен Златаров” съдържа много и интересни подробности от живота на учения, общественика и хуманиста, универсалната личност Асен Златаров. В нея са публикувани неизвестни досега писма, спомени, както и богат снимков материал. Повече за новия изследователски труд на Йордан Нанчев очаквайте в навечерието на годишнината от рождението на Асен Златаров 16 февруари.

    Тодор Кръшков

    Спомоществователите
    Йордан Нанчев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини