От х:

Днес в x:

9 °C

Гаф в туристически клип прати село от Кърджалийска в Хасковска област

Министерството на туризма разшири хасковска област с още едно село, като включи кърджалийското Бели пласт към региона.

Гафът лъсна в туристически клип. Две от забележителностите от Хасковски регион  са сред четирите обекта в пилотния клип на министерството, пуснат преди ден като част от рекламна кампания, която трябва да насърчи българите да избират почивки в страната.

В 50 секундното видео първият обект са Каменните гъби край с. Бели пласт. Вярно, че местонахождението на природния феномен е точно на самата граница между двата съседни региона, но село Бели пласт е част от област Кърджали.

В клипа обаче изпълнителите на проекта - агенцията "Д-р Бранд" упорито твърдят, че Бели пласт е в Хасковска област, така са го изписали и на кадъра във видеото.Така че екипът, реализирал видеото определено е допуснал гаф, изписвайки на екрана  "с. Бели пласт, Хасково".

Кампанията “Скрито пред очите ти", която струва 2,2 млн.лв, ще популяризира 50 архитектурни и природни обекта у нас. Всеки от клиповете струва около 40 000 евро. Самата сума е достатъчно внушителна, за да предполага по-усърдна работа както на създателите на видеата, така и на целия екип, подготвящ кампанията.

Вторият рекламиран обект от хасковския регион в промоционална лента е крепостта Неутзикон, край свиленградското село Мезек.

Първоначално с проект по оперативна програма „Регионално развитие“ са били селектирани 325 обекта, от които след това са избрани 50. Сред тях освен Каменните гъби са крепостта Неутзикон, Голямата Косматка, Tракийската гробница в Поморие, Конакът и Кръстатата казарма във Видин, Пещерен манастир Св. Иван Пусти край Враца, Слънчевата градина във Вършец, Античната крепост край Монтана, Чипровци.

Тези малко познати туристически обекти у нас ще бъдат рекламирани с клипове и билбордове, а обобщената информация ще бъде качена на създадения по проекта сайт myastoto.bg, който ще заработи в началото на февруари. В него туристите ще могат и да споделят информация за преживяванията си след посещението на забележителностите.

Крепостта Неутзикон

Тя е средновековно византийско укрепление, изградено през XI-XII век западно от днешното село Мезек, Община Свиленград. Разположена е на стръмно разклонение на североизточните Родопи, носещо името Св. Марина или Гората.

Местното население нарича крепостта „Калето“. Имала е функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда.

Зъберите на калето са били запазени до 1900 г., когато части от крепостта са разрушени с цел използването на камъните за строеж на турски казарми в Свиленград.

Каменните гъби

Природният феномен, известен още като Скалните гъби, е разположен на около 1км. северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит.

Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност през 1974 година.

Според преданието въглищарят Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките били застигнати от Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата й сама се превърнала в камък.

Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (пр: черен хълм).

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ту
  туриста
  39 -27
  13:53, 27 яну 2015
  Каменните гъби са кърджалийска забележителност и не знам до кога туристическия бранш в Кърджали ще си затваря очите и ще позволява на кауните да крадат кърджалийските забележителности и да ги представят като свои-за пример давам Туристическия информационен център хасково който представя Перперикон като хасковска забережителност

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
06 мар 2021
Последни новини