От х:

Днес в x:

Гаф в туристически клип прати село от Кърджалийска в Хасковска област

Министерството на туризма разшири хасковска област с още едно село, като включи кърджалийското Бели пласт към региона.

Гафът лъсна в туристически клип. Две от забележителностите от Хасковски регион  са сред четирите обекта в пилотния клип на министерството, пуснат преди ден като част от рекламна кампания, която трябва да насърчи българите да избират почивки в страната.

В 50 секундното видео първият обект са Каменните гъби край с. Бели пласт. Вярно, че местонахождението на природния феномен е точно на самата граница между двата съседни региона, но село Бели пласт е част от област Кърджали.

В клипа обаче изпълнителите на проекта - агенцията "Д-р Бранд" упорито твърдят, че Бели пласт е в Хасковска област, така са го изписали и на кадъра във видеото.Така че екипът, реализирал видеото определено е допуснал гаф, изписвайки на екрана  "с. Бели пласт, Хасково".

Кампанията “Скрито пред очите ти", която струва 2,2 млн.лв, ще популяризира 50 архитектурни и природни обекта у нас. Всеки от клиповете струва около 40 000 евро. Самата сума е достатъчно внушителна, за да предполага по-усърдна работа както на създателите на видеата, така и на целия екип, подготвящ кампанията.

Вторият рекламиран обект от хасковския регион в промоционална лента е крепостта Неутзикон, край свиленградското село Мезек.

Първоначално с проект по оперативна програма „Регионално развитие“ са били селектирани 325 обекта, от които след това са избрани 50. Сред тях освен Каменните гъби са крепостта Неутзикон, Голямата Косматка, Tракийската гробница в Поморие, Конакът и Кръстатата казарма във Видин, Пещерен манастир Св. Иван Пусти край Враца, Слънчевата градина във Вършец, Античната крепост край Монтана, Чипровци.

Тези малко познати туристически обекти у нас ще бъдат рекламирани с клипове и билбордове, а обобщената информация ще бъде качена на създадения по проекта сайт myastoto.bg, който ще заработи в началото на февруари. В него туристите ще могат и да споделят информация за преживяванията си след посещението на забележителностите.

Крепостта Неутзикон

Тя е средновековно византийско укрепление, изградено през XI-XII век западно от днешното село Мезек, Община Свиленград. Разположена е на стръмно разклонение на североизточните Родопи, носещо името Св. Марина или Гората.

Местното население нарича крепостта „Калето“. Имала е функции на гранична стражева крепост. Охранявала е територии между реките Марица и Арда.

Зъберите на калето са били запазени до 1900 г., когато части от крепостта са разрушени с цел използването на камъните за строеж на турски казарми в Свиленград.

Каменните гъби

Природният феномен, известен още като Скалните гъби, е разположен на около 1км. северно от село Бели пласт, до самия път между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит.

Местността, в която се намират скалните формации, е обявена за природна забележителност през 1974 година.

Според преданието въглищарят Радуил имал 4 дъщери. Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от орда нашественици. Девойките били застигнати от Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата й сама се превърнала в камък.

Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (пр: черен хълм).

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ту
    туриста
    39 -27
    13:53, 27 яну 2015
    Каменните гъби са кърджалийска забележителност и не знам до кога туристическия бранш в Кърджали ще си затваря очите и ще позволява на кауните да крадат кърджалийските забележителности и да ги представят като свои-за пример давам Туристическия информационен център хасково който представя Перперикон като хасковска забережителност
Последни новини