От х:

Днес в x:

14 °C

Без зарибяване на "Тракиец" тази година - много бракониери, малко инспектори

Спомен от добрите времена: Любители зарибяват Тракиец на собствени разноски

За пръв път от последните 5 години любители рибари няма да зарибяват язовир Тракиец. Досега те събираха лични средства, за да хвърлят ритуално по 1500-2000 нови рибки преди началото на активния сезон. Въпреки че бройката изглежда малка, оцеляемостта на зарибителния материал е на 90 %, защото рибоците са по 200-300 грама, а някои направо изглеждаха готови за тиган. За сравнение, зарибяванията на държавната Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ се осъществява с десетки хиляди рибки, но с размерите на попови лъжички. От тях мнозинството измират, предимно изядени от хищници. Засега не се очертава зарибяване, държавно или частно, и на другите водоеми в областта.

Проблемът не е точно финансов, разясниха любители риболовци. Според тях в региона има прекалено много бракониери и прекалено малко инспектори, които да следят за правилата. В резултат усилията на въдичарите отиват нахалост. Справка с хасковската ИАРА показа, че ситуацията е точно такава. Към момента в хасковското звено, преименувано от сектор в отдел, има само 4-има души, заедно с шефа Костадин Костадинов. Единият от тях е в продължителен болничен, началникът често е зает с административна работа, така че за останалите близо 2000 водоема в областта остават 2 /две/ рибни ченгета. Статистиката от контролната дейност на ИАРА за предходната година пък потвърждава изобилието на бракониери. Инспекторите са иззели 654 бракониерски уреди и приспособления от водоемите в областта. От тях 6 765 метра мрежи, цели 392 винтера, стотици тармъци, сари, парашути и прочие джаджи, предназначени за бърз и понякога варварски улов на риба. Спипан е само един акумулатор, от ИАРА признават, че борбата с токаджиите е много трудна. Те били концентрирани главно по Марица и то в региона между Димитровградско и Пловдив.

От бракониерите е спасена 1800 кг риба, като цялото количество без 78 кг е върнато във водата. Малкият остатък бил дарен на домове за възрастни и социално слаби.

Както се очаква, повечето от акциите на ИАРА са срещу неизвестен извършител, като в случая се съставят само констативни протоколи. Все пак има впечатляващ брой актове срещу заловени бракониери - 140. Глобите на Изпълнителната агенция са солени - средно по 2000 лв, като в случай на предишни нарушения може да стигнат и до 10 бона. Но един сериозен процент от наказателните постановления падат в съда. Причините са както чисто административни, така и неуредици в законодателството, което оставя вратички за бракониерите и най-вече техните адвокати. Стига се и до абсурди - предишни години спипани в лодка бракониери с мрежи бяха реабилитирани от съда, след като обявили, че са на разходка, а в подкрепа на твърдението си посочили, че в лодката няма риба. Преди няколко месеца пък харманлиец бил спипан с парашут, но успял да среже влакното, като при това наранил пръста на инспектора от ИАРА. Обаче в бракониера не била открита риба, което торпилирало акта, а порязването било преценено от прокуратурата като инцидент, без да се тълкува като нападение над длъжностно лице. Въпреки това контролната дейност дава резултати, като някои от знаковите бракониерски групи в момента не действали. Особено ефективно било конфискуването на лодките им и най-вече-тези с твърд корпус. За миналата година има 7 такива.

Резултатите сигурно щяха да са още по-добри при повече хора, тъжно констатира новият шеф на ИАРА Костадин Костадинов. Според него главната концентрация на нарушители е както обикновено на Тракиец, но също и по Марица и яз. Ивайловград. На Тракиец набрало сили ваденето на раци с кош. Макар раците да се считат от рибарите за вредители, те също са защитени от закона и незаконният им улов се санкционира също толкова солено, както и рибата.

Г.Христов

Любителите обикновено залагаха на размерите
ИАРА помагаше, но бракониерите ги надмогнаха
Тези ловци например се оправдаха, че снимали филм за древните способи за риболов по Марица
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини