От х:

Днес в x:

Постен Банго Васил: Без мръвка и булка

Почтни сърми ще е основното блюдо в празничната трапеза на ромите за Банго Васил

От зян на зян върви работата. Това е рефренът на ромската махала в Узунджово навръх днешния им култов празник Банго Васил, който се брои за циганската Нова година. Празнуват я главно ромите християни и на 100 % тези в Узунджово. Не и тази година. Доста народ се е сврял в схлупените си къщурки и с половин уста признава, че денят ще е като всеки друг, а празничната трапеза - дори по-бедна от друг път. Нямало пари дори за боб и зеле, за сарми да не говорим, че дори за ракия!
Малко повече ще се облажат тези с кредитна линия в близкия магазин, като вересията може да стигне до 50 лв, призна иначе нежелаещата да се снима продавачка. Отпускали се само на фамилиите с висок кредитен рейтинг, което в случая не зависи от размера на помощите или дали работят, а дали си плащат. В махалата имало 60-70 фамилии, които са показали лоялност към хранителната банка и сега на тях им е дадено по някой друг килограм наденица, пилешки бутчета, кюфтета, безалкохолни и най-вече алкохол.

Сред облагодетелстваните бе и фамилията на Диана Павлова. Тя и нейният мъж Светлин Митков не разполагали с много пари, само с обичайните социални помощи и детски. Младото семейство с две деца се хващало на работа при всяка възможност и за разлика от много събратя не спорело, че трябва да си плаща за това, което получава. Затова в магазина им вярват и дават. Днес оправната домакиня вече бе подготвила празничната трапеза, която освен традиционните сарми ще включва малко наденица, пиле и евентуално пуйка. За пуйката се двоумели с мъжа - децата не я харесвали особено, пък и можела да бъде запазена за още по-черни дни. Всеки доход на семейството отива първо за двамата ученици в местното училище - единият в 7, а другия в 3 клас. Следващото перо е кабелната телевизия за децата и дрехи пак за децата. Не оставало много за друго, но Диана и Севдалин не са ожесточени от това и за разлика от мнозина от етноса не започват всяко изречение с „дай“. За разлика от непосредствените комшии, които по навик искат мръвка, пари, хляб, помощи, а отвреме на време някой се сеща и за работа.

Постният Банго Васил се отразява и на друг култов обичай. На този ден се пазари булка, като заради празника се допускали промоции. Дори и с тях обаче цената идвала много висока и никой не щял да купува. Единственият пазарлък бе на младо теле, което бе изтъргувано за 350 лв след лют пазарлък между група джамбази и многолюдна фамилия. Двете общности бяха на косъм да грабнат брадвите и разрешат кардинално проблема с търсенето и предлагането, но накрая се разбра, че врявата бе за едни 50 лв отстъпка. В крайна сметка бе направена, а сприятелилите се компании отидоха да полеят сделката с....швепс. Наистина, голяма криза.

За отбелязване е, че някои семейства в Узунджово не отбелязват празника, особено тези, чийто деца вече се казват Ергин, Исмаил, Октай и прочие. Доскоро махалата бе с изцяло български имена, включително и изконни като Крум и Борис. „Новите роми“ обявиха, че религията не им позволява да тачат празника, от което следва, че вече не се имат за роми.

Банго Васил е нещо като циганският Мойсей, който извел ромите от разбушувани води и ги извел на сигурна земя. Счита се за въпрос на чест на този ден младите да поискат прошка от възрастните, да нагостят със сарми, баница и ако може - с мръвка, а на следващия ден децата да сурвакат за бонбонки.

Г. Христов

Диана Павлова е една от облагодетелстваните-от магазина и дали мръвка на вересия
С кредитна линия в хранителната банка бяха и Екатерина и Константин
Други се пазаряха за късче мръвка, но обикновено парите не стигаха
Свинските глави били колкото кутия цигари едната, но пак не ги купували
Повечето роми въобще нямало да празнуват
Нямаше пазарлък за булка, само за теле
За което броиха 350 лв
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ba
    Balko
    15 -3
    16:06, 13 яну 2015
    Kampaniata v uzundjovo za mestnite izbori zapo4na. Darjavata pak spi
  • 2
    Da
    da be
    15 -3
    16:35, 13 яну 2015
    predstavi si mangalite ostanali bez pari
    sigorno e stanala nqkakva greska
  • 3
    Ss
    SS-23
    10 -2
    19:00, 13 яну 2015
    Ало КМЕТЕ да точно ти-Гоше.Къде си скрит????? помогни на електората си.Ще ти бъдат благодарни,нищо че не са избори.Все пак са Твой хора,май ги зарибяваш само когато има кампания.БИЙ ЦИГАНИНА ДО НЕГОВИЯТ КРАЙ.
  • 4
    12
    12334
    2 0
    11:09, 14 яну 2015
    Abe hora tezi deto sa na snimkata kade se pazarqt za mravkata tozi ne vi li prili4a po fizionomiq na kmeta dali ne e nqkoi bratov4ed aaaa
  • 5
    Гл
    глас
    2 0
    11:30, 14 яну 2015
    за банго, манго открадна телевизора
Последни новини