От х:

Днес в x:

Осветиха бойните знамена, 60 от Хасково на мисия в Афганистан

Взвод от 60 души от състава на хасковския гарнизон ще участва в мисия през месец май в Афганистан. Това стана ясно след тържествения ритуал по освещаването на националния флаг на Богоявление. Днешният Йордановден е и празник на Българската армия. На него се освещават бойните знамена. За първи път церемонията е изпълнена по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

След Освобождението традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година. След демократичните промени у нас традицията е възстановена през 1993 година.

Церемонията на площад „Свобода“ мина под командването на капитан Христо Василев. Военния строй прие командирът на батальона подполковник Николай Александров.

В строябяха и мъжете от местния съюз на военните и офицерите от запаса и резерва.

Отец Димитър отслужи водосвет и молитвата „За успех на народа”.

Сред като получи благословията и бяха поръсени със светена вода за здраве, военният строй мина на парадна обиколка пред сградата на областна администрация. Пред нея бяха строени за поздрав областният управител Добри Беливанов и представители на общината начело със зам.-кмета Златимир Желев.

Да почетат и поздравят военните на площада дойдоха малцина хасковлии, въпреки че церемонията се състоя между 11.30 и 12 часа, точно когато е обедната почивка на много чиновници.

Освен участие в мисията в Афганистан, като цяло 2015-а ще бъде напрегната за хасковските военни, коментира командирът на батальона подполковник Николай Александров. През тази година местният гарнизон ще участва и в подготовка на рота Хелброк, която е към националната бойна група на ЕС и влиза в бойно дежурство от 1 януари 2016 година.

 

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Gg
    GG
    5 -3
    16:38, 6 яну 2015
    Еиии ще падат отново пачки с доларес а уж нямаше да има мисии в чужбина.Претрепаха се горе да се наредят на опашка кой пръв да иде на мисия.
    • Jh
      JHB
      6 -2
      17:06, 6 яну 2015
      Еми да, пачките в долари са важни, на кой му трябват пачки в рубли- хартийки?
    • Jh
      JHB
      2 -2
      17:08, 6 яну 2015
      Български лев 1996-та = Руска рубла 2015-та. Ей, имало и по изостанали държави и от нас.
  • 2
    Jk
    jk
    3 0
    23:27, 6 яну 2015
    Браво бг. воиници.Добре ,че нямате работа.Пазете България.
Последни новини