От х:

Днес в x:

Детска градина надмина училищата по любознателност

Малките са по-запалени читатели от големите


Момче от детска градина удари в земята каките и батковците от училищата като ги надмина, при това в пъти, по брой прочетени книги от детския отдел на регионална библиотека „Христо Смирненски“. Ненавършилият още 5 години юнак бе взел цели 182 книжки допреди Коледа, което прави средно по една книга на всеки два дни. За съжаление доста ученици имат имат по две книги за 1 година, и то ако въобще са регистрирани, констатират служителките.
Малкият шампион обаче идвал редовно и търсел конкретни заглавия. Той е роден в началото на 2010-та година в Хасково, посещава предучилищна група на детска градина, от която имало и други много любознателни деца.

„Няма значение дали чете или му четат, но истински се радва, когато идва при нас“, обясниха библиотекарките от детския отдел, като категорично отказаха да разкрият самоличността на любознателния мъник. Причината е, че се канят да го наградят тържествено като най-четящото дете за 2014-та година, като награди ще получат и читателите на второ и трето място. Празникът е насрочен за средата на януари. Тогава ще стане ясна и точната бройка книги на победителя, макар той да е бил недостижим още преди края на декември. Разликите между следващите места обаче били много малки.

На тържеството ще стане ясна и още една изненадваща класация. Въпреки многото нови и предимно български автори, като най-заемана книга на детският отдел за 2014-та е класиката „Пипи Дългото чорапче“. В топ 10 се намират и други утвърдени през годините истории, като Снежната кралица, Малката Русалка и прочие. Други традиционни истории, включително и родни класики като „Хитър Петър“ обаче изпадат от класациите за сметка на модерен нон-сенс, започващ още от заглавието - „Дневникът на един дръндьо“. Макар на никого, включително и на самите библиотекарки, да не е съвсем ясно какво значи „дръндьо“, това е най-препоръчваната книга в библиотеката и съответно и една от най-четените.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    гост
    0 0
    00:47, 7 яну 2015
    Оригиналното заглавие е Diary of wipmy kid, което преведено дословно значи Дневникът на едно слабо и неефективно дете. Разбира се преводачите са подбрали "по-подходящо" заглавие, след като са прочели книгата.
Последни новини