От х:

Днес в x:

За почивките и хората през 2015-та година

Казват, че мързела е заложен в гените ни

След великия отмор който ни се събра с многото почивни дни в края на 2014-та народът се подготвя за следпочивна депресия. Тя започва с първия работен ден на 5-ти януари и продължава почти плътно два месеца. Все пак целокупният български народ ще има и през 2015-та година много поводи да се почувства човек, а не само работническа класа. Почивните дни в никакъв случай няма да са по-малко, че дори са и повече, в сравнение със старата година.

Както казахме, зорът почва на 5-ти януари, като първия месец на годината не предлага празник, поне официален. За сметка на това има много неофициални-това е месецът с най-много именни дни. За нещастие по-известните от тях като Ивановден, Йордановден, Антоновден, Атанасовден се падат работни или пък, дните след тях са работни, което връзва ръцете за качествено празнуване. Лошият късмет сполита и не толкова популярните дни, на които обаче са именувани доста българи. Всички Таня и Татяна са са наказани да празнуват в понеделник/12.01/, Нина, Калчо и Адам в сряда/14-ти/, Гаврил е на 15-ти, Евтим е на 20-ти/вторник/, Валери пък е на следващия ден-сряда. Съименниците на Григор Димитров наистина получават бонус да са в неделя/25-ти/, но след като в събота ще са извънредно на работа за да отработват 2-ри януари. Следващият понеделник разбира се също е работен, което е късата клечка за тези с името Живко и Живка.

Следва февруари, който е също стиснат на почивни дни. И тук има обаче какво да се празнува. На второ число празнуват празнуват мъжете и още повече - тези които не са. На 14-ти пък празнуват главно жените докато силната половинка заема любимата им любовна поза - надвесен над щанда за бижута. И тази година родените на 29-ти февруари спестяват един рожден ден, но на следващата /високосна/година няма да има отърване.
След сухите два месеца празничния календар се развихря през март. . Около националния празник 3-ти март ще се съберат общо 4 почивни дни (от 28 февруари до 3 март). Понеже няма пълно щастие, 2 март (понеделник) ще трябва да го отработваме на 21 март, събота.

Още от началото на годината спокойно можете да си направите резервация за Великденска почивка, защото в средата на април -около Великден също ще се съберат 4 неработни дни.
Получава се по-дълга почивка, защото през 2015 година Великден се пада на 12-ти (неделя), почивен официално е и 13-ти, и като се добавят съботата и почивния петък, се получава непрекъснат прозорец 10-ти до 13 април.
Всички които се надяват на голяма гергьовденска почивка обаче ще бъдат разочаровани. Вместо разпускаща 6-дневка/дори и с последващо отработване/ ще се почива само 2/два дни/. Единият ще бъде Денят на труда 1-ви май,к ойто все пак ще е част от мързелива триада, защото се долепя до почивните и без това събота и неделя. Гергьовден обаче се пада в сряда, така че в чегтвъртък ни чака работен махмурлук.
Следващата по-голяма почивка ще е чак през септември. Тогава пак се оформа айляшко четиридневие.
Няма да работим от 19 до 22 септември, като повода разбира се е денят на независимостта/22/. Понеделник (21 ) ще е почивен, но за сметка на това ще се работи на 12 септември (събота). За щастие на българската икономика другият официален празник 6-ти септември/Съединението/ се пада неделя, като съвпадението ни яде един сигурен почивен ден.

В края на 2015 г. се получава почивна схема горе-долу като тазгодишната. Първата почивна четварка е Коледна-от 24 декември (четвъртък) до 28(неделя) и в края на годината ще почиваме от 31 декември до 3 януари. Работен ще е обаче 12-ти декември (събота).

Излиза че няма от какво да сме недоволни от новата година-от нейните 365 дни, почиваме официално 113 от тях. Най-щедър към човешкото в нас ще бъде май, който ни дава цели 12 почивни дни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Па
    Папаланци
    6 -2
    16:03, 2 яну 2015
    Почивните дни са помпа за икономиката, защото ударно се купува и смело се харчи. Трябва да си комунистически бизнесмен за да не го разбираш.
  • 2
    Ko
    kokolobolo
    4 0
    10:21, 3 яну 2015
    ми ще харчи, които има които няма ще лапа мухите това е положението кво да се лажем
  • 3
    Бо
    Бочко
    4 0
    10:26, 3 яну 2015
    Пълни тъпаци! Това важи само за държавните службици. Частника няма интерес от почивни дни. Повечето хора почиват едва три или четири дни.
Последни новини