От х:

Днес в x:

14 °C

Великденските традиции на православния свят

Христос воскресе!

Днес е един от най-светлите християнски празници, с който честваме момента, поставил основите на християнската религия и променил съдбата на човешкия вид за идните хилядолетия - възкресението на Исус Христос.

Днес празнуват и всички българи по света, носещи имената Велко, Велико, Велин, Величко, Велислав, Велка, Велика, Величка, Велислава и други - честит празник на всички именници!

И докато днес ние ще се борим с яйца и сочни козунаци, католическите и протестантски ни събратя отпразнуваха празника още преди седмица, позовавайки се на Григорианския календар.

Въпреки това, не са малко и православните народи, които също честват възкресението на Исус Христос на днешния ден, а ето и какви са някои от по-интересните обичаи, които другите нации спазват.

Гърция

Гърците са един от най-отдадените на православната вяра народи, които превръщат големите църковни празници в истински фестивал в цялата държава. На днешния ден повечето градове в страната са украсени специално за празника и през главните улици преминават цели шествия от оркестри и празнуващи християни. 

Обичаите започват още в петък с почистване около къщата, като е прието в този ден децата да получават подаръци, а възрастните да си купуват нови обувки и дрехи. Съботният ден е изпълнен с шествени церемонии, а вечерта, подобно на нашата, преминава с църковни ритуали и взаимно честитене на празника.

Молдова

В Молдова Възкресение Христово се чества в неделя и понеделник. В деня на Великден молдовците също нападат козунаците и се бият с яйца, но е прието първото ядене за деня да е с осветена в църква или манастир храна.

В неделя всички в дома стават рано сутрин (преди 6 ч.) и мият лицето си със светена вода от менче, в което има едно синьо и едно бяло яйце, и монети. В понеделника една седмица след Великден има обичай да се предприеме семейно почистване на гробовете на починали близки.

Румъния

Великден е един от най-важните празници за съседите ни на север и се чества с цветни и пищни празненства в цялата държава. За румънците празникът започва още в началото на седмицата преди Великден - с молитви. В дните преди четвъртък е прието да се чистят гробищата, както в Молдова, но румънците оставят и по клонка върба върху паметниците на близките си.

В четвъртък някои румънци поставят стол, покрит с одеяло, до камината си, вярвайки, че така приканват духовете на починали близки да приседнат в дните преди Великден. В събота момите в страната традиционно засаждат семена на цветя около домовете си и чистят цялата къща.

Грузия

В Грузия Великден е считан както за важен църковен празник, така и за един от най-скъпите семейни празници. Прието е всички членове от семейството, независимо дали живеят в страната или чужбина, да се събират и празнуват заедно, като този обичай се спазва с огромно внимание. Грузинците боядисват яйцата си в петък, като слагат в боите корен от мадар и обелки от лук, които дават на яйцата специален матов оттенък.

Повечето хора в Грузия истински вярват, че духовете на починалите им близки са с тях през седмицата преди Великден и е прието да посещават гробовете им, но не за да ги оплакват, а за да празнуват "срещата" си с тях. Обичаят повелява всички да са весели и усмихнати, с приповдигнато настроение, когато посещават гробовете, така че случаят действително да изглежда като празненство.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако днес се нуждаете от съвет, допитайте се до близък приятел или роднина. Така може да не се съмнявате в неговата лоялност. Видимо се нуждаете от промяна на обстановката около себе си. Сами можете да си създадете душевен комфорт, но също се погрижете и за близките си. Любовта ви се усмихва днес.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По-често давайте израз на добрите чувства към близките си, за да се радвате на взаимност. Духът ви ще укрепне и това ще се отрази благоприятно на живота ви. Въпросите, които ви вълнуват ще намерят по-бързо решението си, срещайки разбиране и подкрепа. Не правете компромиси с нещата, които са важни за вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Планирате да свършите много неща днес, но ако не се организирате по подобаващ начин, едва ли ще доволни от резултатите, които постигате. Част от вас губят прекалено много време в колебания и това едва ли ще им помогне да се вместят в предвидените за работата им срокове. Можете да оползотворите свободното си време с активно раздвижване или спорт.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По никакъв друг начин не виждате изхода от нещата за себе си, освен като победители. Това ви поведение ви поставя най-отпред и ви мотивира да дадете най-доброто от себе си. Нямайте колебания относно начина си на действие, вие знаете къде са силните ви страни. Ще имате подкрепа, ако такава ви е нужна.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще останете доволни днес от това, което се случва около вас. Имате възможността да изпълните намеренията си и го правите по блестящ начин. Измъквате се ловко от деликатна ситуация и то в печеливша позиция. Ще ви се наложи да изчакате още нещо, което досега не ви се е отдавало, скоро ще успеете да го направите според предварителните си планове.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Придържайте се към онова, което се изисква от вас, за да не ви вземат за особняци. Желаете да имате повече свобода, но засега се задоволете с това, което ви се предлага. Ще намерите верния път към сърцето на желания от вас човек, но трябва и вие да дадете от себе си повече.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
След усилията ви напоследък парите няма да закъснеят. Постепенно възстановявате обичайния си ритъм на живот. Без излишни усилия получавате това, което искате. Добри новини свързани с близките ви правят деня ви още по-хубав. Съвместни ангажименти ви дават възможност да получите добри позиции.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помислете кое е най-доброто за вас и семейството, и с него се заемете. Краткосрочните цели са за предпочитане, виждате резултатите веднага и това ви дава сили да продължите. Освен това се нуждаете и от почивка, а също и от развлечения. Дали ще ви стигне времето всичко…
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днешният ден едва ли ще си останете у дома. Независимо с какво ще го свържете, бъдете сигурни, че ще останете доволни от прекараното време. Разтоварвате се сред хора, които не сте виждали отдавна или пък виждате за пръв път. При всички случаи промяната на обстановката ви се отразява особено добре.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате възможност да изчистите някои стари задължения. В интимен план искреността би ви донесла успех, колкото и невероятно да звучи. Бъдете открити за желанията си и може да се изненадате от споделената обич, която ще срещнете. Приемате на доверие думите на непознат за вас, но не се лъжете.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С желание ще се погрижите за близките ви хора, но и не само защото ще бъдете помолени за това. Добре съзнавате, че помагайки им да подредят живота си, помагате и на себе си. Изразявайки уважение към мнението на околните, ще откриете, че симпатиите ви са взаимни и от това ще последват интересни развития.
25 окт 2020
Последни новини