От х:

Днес в x:

Данъчните обещават да връщат пари

Висенето на гишетата е спестено

Коледното чудо е заразило и българските данъчни, които обещават през новата 2015-та година, не само да вземат, ами и да връщат пари. Всички, които по трудов договор са работили на минимална работна заплата, независимо колко са получавали реално, имат право да им бъде върнат 10 % от авансово платения годишен налог, съобщават от пресслужбата на НАП Хасково. Единственото затруднение за късметлиите е, че ще трябва да се занимават с малко повече бумащина от другите данъкоплатци. Те трябва да попълват отделен образец на годишната данъчна декларация –2001 б.
Явно много хубаво не е на хубаво или пък данъчните шефове са имунизирани от Коледния дух, защото говорителят им Росен Бъчваров вече се закани в национален ефир че 90 % от минимално заплатените няма да получат и лев от бюджета. Не защото не са работили за най-малко възможните пари, а защото всяко олихвяване дори на много малка сума в дебитната им карта, носи стотинки извън трудовия доход. Което формално нарушава закона. По него всички доходи извън трудовете подлежат на деклариране и съответно-облагане.

Получателите на хонорари и други възнаграждения, различни от трудови ще имат и повече неща за попълване-трябва да посочат платеца на дохода, да попълват специално приложение /№ 3/ като следят и за специалния код на плащането, в случая 307. Известно улеснение им дава новото изискване внесените през 2014 г. осигуровки да се посочват общо, а не разбити по фондовете за държавно обществено осигуряване, здравно осигуряване и др. За наемодателите пък промяната е, че вече няма да посочват детайлни данни за отдавания от тях под наем имот, като например адрес, вид и т.н.
Иначе за лицата работещи по трудови договори декларацията е безкрайно улеснена и пести бюрокрация на килограм.

Формулярите на новите данъчни са в значително намален обем и изискват по-малко писане. Например не се посочват данни за работодателя, защото тази информация е вече налична в НАП. Данъкоплатците си спестяват и разкарване до НАП за формуляри защото те са налични онлайн и по-важното – могат да се подават онлайн и то без електронен подпис. Изисква се само наличие на 12 цифров Персонален идентификационен код/ПИК/ който се издава напълно безплатно, за разлика от устройството за електронен подпис което се купува и то не за малка сума. Нещо повече, подаващите годишна данъчна декларация по нета могат да ползват 5 процентна отстъпка от дължимия данък, като срокът е сериозно удължен в сравнение с минали години. Досега се изискваше декларацията и налога да се платят до 10-ти февруари, а сега срокът за подаване е 31-ви март, а за плащане - 30-ти април, когато всъщност е и крайния срок за всички да се декларират и изплатят на държавата. Само тези подали декларация по интернет обаче ще ползват отстъпка.


От приходната агенция напомнят, че за да може да се ползва отстъпката, човек не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини