От х:

Днес в x:

Линейките: Най-лошо бият в Димитровград и Свиленград, другите Махали предимно ни разкарват

Линейките често са подлагани на тормоз при изпълнение на служебните си задължения


Персоналът на хасковските линейки редовно е тероризиран физически и психически при честите си визити в ромските Махали. Случаите на побой не са редки, като някои са с тежки последици за медиците, коментираха хасковските линейки във връзка с изявлението на министър Москов, спешните екипи да не отиват в ромските квартали ако не им бъде осигурена охрана. Случаят в Исперих/ при който пиян ром разби лицето на фелдшер/ се е случвал многократно в Хасковско, като потърпевшите са били много по-сериозно наранявани. Така например преди близо 2 години в димитровградския квартал Изток, пияни роми налитат на лекарка от ЦСМП озовала се на спешно повикване. В опит да я защити, шофьорът на линейката получил тежки юмручни удари в лицето, които раздробили челюстта му. Инцидентите в проблематичните квартали на Димитровград понякога ескалирали толкова, че част от медиците направо не искат да отиват на сигнали там, споделят техни колеги от града. Особено потърпевши били колежките.

Случаите в бригадирския град обаче бледнеят пред по-скорошен инцидент в Свиленград. Там двама братя от местната Махала редовно разкарвали линейки за щяло и за нещяло и още по редовно им налитали на бой. Веднъж обаче това не им се видяло достатъчно и отишли направо в центъра на свиленградските парамедици като му организирали невероятен погром. Било изпочупено материално осигуряване, хора са били бити и брутално заплашвани със саморазправа. „Не си правят сметка, че като пребият хората, после няма да има кой да ги обслужва, понеже бройката на реанимобили е ограничена за всяка община“ коментира с горчивина шефката на ЦСМП за областта д-р Петя Радева. По норматив се пада по един автомобил на всеки 35 хиляди души и затова повечето общини в региона карат само с една единствена линейка.

Може да звучи чудно, но най-малко ударни проблеми имали в процентно най-населения с малцинство Симеоновград. В града се говори, че има няколко „укротители“ на мургавите, които предупредили, че при бит лекар, ще бият цигани. А биели здраво. За сметка на това пък там става колосално разкарване на ресурс. Спешните се викат за вдигане на температури, болки в ушите, корема и други обособени части на тялото, а върхът на сладоледа бе когато една линейка била разкарана от Симеоновград до Хасково заради пациентка в редовен менструален цикъл. Родата и решила че е бременна. После даже се разсърдили, че линейката не ги върнала обратно.

Шампиони по размотаване са в Харманли. Тамошната махала толкова упорствала в сигналите, че се случвало една от двете линейки за общината да бъде постоянно ангажирана с проблемите на мацинството. Особено се отличил един „гражданин“ от улица Нестор Марков, който всеки ден, в продължение на месеци викал спешна помощ. В интерес на истината той имал сериозен здравословен проблем, но понеже не бил здравно осигурен не ходел да се лекува. Отпуснали му помощ да си плати осигуровките, но той се обзавел с плазмен телевизор.

90 % от контингента са неосигурени и поради липса на джипи ползват линейките за такива, констатират от ЦСМП. Практиката продължава въпреки разпореждането на МЗ спешните екипи да се занимават само със „свойствени дейности“. Тоест да спасяват животи.

Напоследък да се скача на медици не е само ромски патент. Налитат и българи, някои от които с немалък социален статус. Най-честата причина за всички етноси е употребата на алкохол. А най-изтъквания повод – забавянето на медицинския екип.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Kk
    kkk_1418060552
    32 -1
    19:40, 8 дек 2014
    Лякът за ******ите е огън...със старите германски огнехвъргачки , и атака !
  • 2
    25
    2552
    20 0
    21:11, 8 дек 2014
    G-n prezident kide otivat moite zdrosigurovki.davate gi na mangala da vika lineyka za 6alo i ne6talo.posle zdr kasa e zakisala.ekarisaja v barna 6te gi izlekuva.iskame na6te osigurovki za nas a ne za mangala.ili 6te s naroda ili s siganina.nedeyte da mil4ite.da gi izolirat ot horata maymuna trabva da jivee v gorata a ne pri nas.
  • 3
    87
    8780
    9 0
    22:20, 8 дек 2014
    glavata da gi zaboli i vednaga vikat lineika mangalite ne stiga ce vednaga xfarcat pri tqx i otgore gi biqt
    ama ako e za balgarite doktorite i prasta nqma da si mradnat moji da ymres dokat cakas lineikata da doidi
  • 4
    Pe
    perperikon
    28 0
    01:15, 9 дек 2014
    Грешна е теорията ,че от ******ите става сапун,не става!Но тор идеална става.
  • 5
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    20 0
    08:07, 9 дек 2014
    Единствения полезен продукт от който има полза закъсалата ни икономика е еко брикети...едновременно с ползата от тях си осигуряваме и гарантираното изчезване на тоя мръсен човекоподобен вид маймуни...
  • 6
    Би
    бивш граничар
    15 -1
    11:03, 9 дек 2014
    политиците обичат ромите, защото лесно се купуват,ако всички българи гласуваха, нямаше да е така, сами сме си виновни!
  • 7
    Ил
    илиев
    18 -2
    11:26, 9 дек 2014
    Стига с тази хуманност и Хипократова клетва.Лекарите нито са боксова круша нито са длъжни за тези заплати да слугуват на циганите и неосигурените.Може ли някой да отиде в магазина и да вземе килограм сирене без пари?Не може,а да извика линейка или да отиде в Бърза помощ и да получи безплатно обслужване може.Лекарският труд също е стока и си има цена.Още по-циничен е начинът по който се влиза в здравно осигурителната система.От въвеждането й аз съм платил около 10000лв,а някой който досега не е внесъл и един лев идва защото е на зор,внася 600лв. и има равни права с мен.И това е за да няма социално недоволство и да се използва електората за избори.Докога?Господа политици,вземете се в ръце!
  • 8
    Km
    kmk
    0 -14
    12:28, 9 дек 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 9
    Ил
    илиев
    12 0
    12:58, 9 дек 2014
    До kmk:Много е спорно да аз или ти си *****.Явно си от тези тарикати които искат да не плащат,а насреща да получат най-доброто.Такъв филм няма.А лекарите не са продавачи на сирене защото са в пъти по-умни от тях и са станали лекари защото искат да са оценени достойно от обществото което трудно ще стане докато има разсъждаващи като теб.Така,че не се учудвай когато отидеш в Бърза помощ или болницата никой не те поглежда или за тях си просто един наблек.Аз разбирам,а ти разбираш ли ?
  • 10
    Ji
    jiji_1418133485
    7 0
    15:55, 9 дек 2014
    Вече се плаша като чета коментарите тук, но това не е всичко .Май разпадащата се държава е тръгнала към пропаста. Лекарите да се страхуват от пациентите си, просто не доумявам.
Последни новини