От х:

Днес в x:

Детска градина се сдобива с басейн, Богородица - с нови стълби

В Общината днес се проведе кръгла маса за разглеждане на идейни проекти

Детската градина зад общината, бившата № 10, сега ОДЗ Палечко, ще се сдобие със закрит плувен басейн. Съоръжението и сега е налично, но не работи от десетилетия. То ще бъде подходящо реконструирано и обновено, за да работи пълноценно. Предвиждат се смяна на инсталациите и изграждане на допълнителни помещения. Това предвижда идейният проект за ремонта на градината, изготвен от хасковската фирма Витраж, която е наета да изпълнява дейности по оперативна програма на ЕС за „Проектиране на обновена и модернизирана градска среда в Община Хасково“.

В проекта са включени 6 хасковски ОДЗ-та, в които предстоят конструктивни подобрения, вътрешни и външни ремонти. Някои от тях изглеждат козметични, други обаче отстраняват съществени недостатъци на сградите. Така например в същата градина №10, трябва да се постави рампа за хора с увреждания, която същевременно ще е полезна и за майките с бебешки колички. Обаче нивото на първия етаж е много високо и се налага проектиране на рампа с обща дължина 35 метра, не скри притесненията си инж. Елисавета Георгиева от фирмата. Ресорният зам.-кмет Нели Станева не видя особен проблем, като посочи, че рампата едва ли ще трябва на майките, защото градинските деца там отдавна са се измъкнали от бебешките колички. Наложи се инж. Георгиева да припомни, че да, градинските деца нямат нужда от количка, но братчетата и сестричетата им може и да имат. Освен това законът е изричен в задължителното осигуряване на безпрепятствен достъп на хора с увреждания до държавни и общински учреждения, каквито се явяват градините.

Проблемът с денивелацията между кота нула и първия етаж е наличен и за бившата градина №9 /зад ДНА/, която сега е обединена именно с 10-та. За градината на Булаир обаче има по-лесно решение, понеже две от страните й са почти на равнището на пътя и ако не с рампа, то проблемът може да се реши с платформа.

В списъка на подлежащите за подобрения влизат още ОДЗ 20, ОДЗ 15, ОДЗ 11 и №19. Добрите намерения на проектантите да обновят всичко доведоха и до куриози. Така например „Слънце“ в Орфей бе на път да грейне в лилаво. Наложи се директорът на ОДЗ 15 да помоли все пак градината да блесне в оранжево, както си и подхожда на слънце. Забележката бе приета.

Разнищването на настоящото състояние на забавачките разкри малко известния факт, че в някои от тях котелните помещения са опасно разположени под занималните на децата. Това е абсолютно недопустимо съгласно изискванията за пожарна и аварийна безопасност и макар че „чукането на дърво“ явно е хващало дикиш през годините, нещата ще се променят, обещаха проектантите. Котелните бомби са цъкали под 11-та градина в Република и под „Весели очички“ зад ОУ „Иван Рилски“.

Софиянци ще реновират 3-те училища, залегнали в програмата. Това са училищния комплекс на „Иван Рилски“, ОУ „Христо Смирненски“ и орфейското „Шандор Петьофи“. 10-ият обект е улесняване на подхода към монумента Света Богородица. Става дума за стълбите откъм площада пред „Дружба“ към монумента. Състоянието им е наистина ужасно, на места стъпалата се изцяло изкъртени, освен това са безбожно стръмни. И абсолютно недостъпни за майки с бебешки колички. Всичко това се очаква да се промени през 2015-та година. Срокът на проекта по оперативната програма е 18 месеца, а договорът е сключен в края на 2013-та година.

Г. Христов

Инж. Елисавета Георгиева/първата вляво/ разясни кое как ще се ремонтира
....пред заинтересовано множество от училищни и градински директори
Обектите ще се ремонтират с европейски пари
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ни
    нина
    32 -3
    13:42, 21 ное 2014
    Извинете, за детските градини в Хасково ли става дума? Защото
    "Палечко" не съм чувала, нито обединение на бивши 9 и 10 дг.
  • 2
    Пи
    пилота
    32 -8
    15:39, 21 ное 2014
    браво но тонка ченгелова най хубавата директорка от хасково много си готина т о н и.
  • 3
    Ki
    kibik1
    28 -8
    16:10, 21 ное 2014
    Защо софийски фирми ще реновират 3-те училища.. Една такава фирма "реновира" физкултурния салон на СОУ Паисий за 40 000 лв.. Реновирането се състоеше от пребоядисване на салона и други леки козметични "освежавания". Надали 3-мата работника на софийската фирма са си разделили 40 000-те лв.В това у-ще директорката направи 2 апартамнта на дъщерите си в София за 14 годишно директорстване.. Познайте с какви средства!!! Така ще изтекат и парите дадени за 3-те училища... Вервайте ми!!! Май че ще казвме.. "Виж директора и после съди за училището" Ами то "Шандор Петьофи, и "Христо Смирненски" и..........
    • Со
      Софияния
      13 -1
      16:50, 22 ное 2014
      Цялата ни държава затриха софиянци! В най-добрият случай ще наемат местна фирма под изпълнител за половината пари, а в общия ще докарат няколко души от кърджалийско. Те през цялото време ще казват "ние сме само работници" и то ако могат. На края директорите няма да има на кого да се оплачат, а ако го направят са вън и това е. ТАЗИ ЛИ БЪЛГАРИЯ ИСКАМЕ?
  • 4
    53
    53128
    1 -21
    16:11, 21 ное 2014
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 5
    Ри
    риба
    22 -11
    16:18, 21 ное 2014
    Басейн в детска градина - ОК. А кога и в училище, или общински? На кукуво лято ли? Сигурен съм, че ще дойде като се смени кмета. Стига да не е със синчето му.
  • 6
    Уж
    Ужас
    37 -15
    16:19, 21 ное 2014
    Абе к'ви са тея дърти пъстърми на всичките снимки,как няма един млад човек дето да работи в тази област и да е под 45 години,тея мумии така са захапали кльопчаката,че няма изпускане до 100 годишни!
  • 7
    Об
    обикновен
    3 -11
    16:37, 21 ное 2014
    Разгледайте и споделяйте тази страница будни гражд... Виж коментара
  • 8
    Фи
    фирма от софия
    7 -9
    20:05, 21 ное 2014
    И как се разгледаха документите,та спечели .....сф фирма.....
  • 9
    Ах
    АХЪ
    14 -13
    09:41, 22 ное 2014
    На всичките тия от снимките и общинарите по една МОТИКА 7 номер и на къра.Мамка ви готовани...
  • 10
    Ст
    Стайкова
    16 -1
    12:19, 22 ное 2014
    Преди много години аз когато бях в детската градина номер 11 имахме два басейна един външен и един вътрешен но не се ползваха защото имаше проблем ,корените на дърветат влезли в канализацията и ги запушили иначе аз съм съгласна и в училищата и в детските градини да има басейни така повече деца ще могат да се научат да плуват, а не да се чудя сега къде да ги записвам през лятото да плуват!!!!!!!!
  • 11
    Ме
    Местна
    6 -2
    08:14, 24 ное 2014
    Г-да и г-жи общинари, огледайте стълбите, минаващи покрай х-л "Родопи", които са пешеходния достъп на много деца до у-ще "В.Левски" и на цели квартали до зеленчуковия пазар!!!! От 10-ина години са в отчайващо и опасно за хората състояние!!!!
  • 12
    Ин
    инженер Стоянов
    2 -1
    11:54, 24 ное 2014
    Кога хасковски проект ще спечели в София?!?! Никога! Но в Хасково обичаме да целуваме задници, кметски, партийни! Ще видим какво ще стане накрая! Цялата Хасковска Община е една корумпирана структура, обслужваща определени кръгове и интереси.Всички знаем как се правят конкурсите и кой печели тези конкурси!

Видеа по темата

Още новини

Последни новини