От х:

Днес в x:

Триаска катастрофа сполетя динозавъра на цигарите

5-метрова цигара бе ритуално повалена на центъра на Хасково


Ритуално унищожение на грамадна 5-метрова цигара, спретнаха хасковски деца и младежи на централния градски площад, по повод Световния ден без тютюнев дим. Огромният фас бе с размерите на динозавър от триаската ера, а унищожението му бе съпроводено с надеждата, че със събратята му ще се случи същото, като с динозаврите от периода - Измрели на 90 %. До „голямото измиране*” на цигарите обаче май е далече, признаха самите младежи, гледащи многото „димящи дула“ по кафенетата около площад „Свобода“. Но пък нищо не пречи измирането да започне сега.

За целта доброволците на Превантивния информационен център/ПИЦ/ организираха ходещи и ядещи цигарите макети. Те кръстосваха улиците, като увещаваха пушещите хасковлии да изхвърлят папиросите в кошчета с надпис „аз ям цигари“, като раздаваха на хората вкусни сусамени хлебчета. Според ентусиастите това е едно добро начало за загърбване на порока, понеже цигарите са просто лош навик, който всеки може да откаже без усилие и с мъничко воля. Твърденията обаче са на „никога непушили“ и бяха посрещнати снизходително от заклетите пушачи. Дори и те обаче уважиха младежката инициатива, като по време на цялата програма на площада не задимя нито един фас.

В акцията се включиха стотици ученици от хасковските училища „Христо Смирненски“, „Иван Рилски“ и СОУ „Васил Левски“ предимно от началните и прогимназиални курсове. Там засега все още не се пуши /много/ и децата бяха искрени в омразата си към тютюневия дим. В свои послания, изписани върху трупа на цигарата-динозавър, мъниците помолиха големите да не ги не ги измъчват с тютюнев дим и ги призоваха да откажат цигарите.
Скриваният проблем обаче бе напомнен от най-трогателната и може би най-искрена молба, изписана от невръстно момиченце - „Мамо не пуши, моля те !“ Харесва ли ни или не, истината е, че цигареният терор започва още вкъщи, лошият пример също. По данни на хасковската Никотинова полиция към РЗИ близо 2/3 от хасковлии пушат активно, а захвърлящите вредния навик се броят на пръстите на ръцете за цяла година. И то при условие, че, по думите на заклет пушач, „отказването е най-лесното нещо на света. Правил съм го 55 пъти“.

Амбицията на Превантивно информационният център е да разшири обхвата на акциите си към всички вещества, водещи до пристрастяване и съответно третирани като наркотични. Революционната идея на 11-класника на ФСГ Марио Делчев обаче е вниманието да се пренесе повече върху алкохола. Според него той не само е най-токсичния за организма наркотик, но безспорно засяга много повече хора, като потърпевш е не само пияния, а и всички около него. А що се отнася до пътя - и много невинни.

Г. Христов

*Периодът Триас е наречен голямото измиране. По неизвестни, вероятно климатични причини, преди около 250 милиона години изчезват 96% от всички морски и 75 % от всички сухоземни животински видове.

Динозавърът на цигарите бе "убит"....
А върху "трупа" му бяха изписани послания срещу тютюнопушенето
Програмата бе съпроводена с хип-хоп концерт от авторски песни срещу тютюневия дим
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    19
    1972а
    17 -7
    18:23, 20 ное 2014
    голяма тъпня !То на всички проблеми ,тоя излезе наи- големия !
  • 2
    Ге
    Геолог
    13 -4
    21:41, 20 ное 2014
    Пак не си бил в час! Голямото измиране е през късен перм, последния период от палеозоя, преди 253.8-260.4 млн. г. След около 8 млн. г. през среден триас се появяват първите динозаври, изчезнали преди 83-85 млн. г. през късен мел, последния период на мезозоя..
  • 3
    Пу
    пушач и пияч
    6 -7
    00:56, 21 ное 2014
    колко малко радости ни останаха в тоя мръсен и гаден живот...затова когато ми се пуши ще си пуша и когато ми се пийва ще си пийвам а не разни палячовци да ми казват как да живея....живота си е мой....
    • **
      ****
      7 -5
      08:17, 21 ное 2014
      Абе, ако щеш се гръмни, но от пушачите по-отвратително нагли хора няма.Пушекът трови околните, които не споделят кефа ви. Няма *******, който да не пуши и с това се изравнявате напълно с тях.
  • 4
    99
    999
    5 -1
    09:26, 21 ное 2014
    Също така са и най-големите скатавки!
Последни новини