От х:

Днес в x:

Честваме световния ден на задните помисли

В Хасковска тоалетна някои откриват вярата


В България няма ден само на Световните дни. Всичко останало се почита, дори и задните помисли. Днес е световния ден на тоалетната или от уважение към българския език-световен ден на нужника. Нуждата от нужник поне математически е съпоставима с нуждата от храна, затова и някои древни са имали една дума за тоалетна и кухня. Кухнята обаче е на пиедестал, а за тоалетната се говори под сурдинка. За нашенския нужник още по-малко макар да мирише по „по български“. Пренебрегването на институцията обслужваща задните ни помисли обаче е несправедливо. В люлката на съвременната цивилизация, древен Рим, тоалетните са били на абсолютен пиедестал като място за социални контакти. Такива са били и баните, но за разлика от тях, на тоалетните е признат държавен потенциал, че да ги обложат с данъци. За великата Империя данъците са били като горивото за автомобила и римляните са ги плащали със същата последователност, с която ходели до тоалетна.

Нашенският нужник също е обложен, но не в полза на държавата, а на избрани хора. Проверка из Хасково показа че тук няма нито една обществена/ държавна, общинска/ тоалетна, както между впрочем и обществени чешмички .Нямало кой да плаща разходите им, но винаги се намира кой да прибере парите им. Частните тоалетни цакат между 1 и 2 лв на посещение, освен както твърдят, тоалетната на автогарата, която била 50 стотинки. Оттам обаче излизаш по-бързо отколкото си влязъл, яхнал някой от пъргавите аромати изобилстващи в „заведението“. Не е много по-различно и дереджето на Зеленчуковия пазар макар всяка година да се отбелязва напредък, включително и в качеството на предлаганата тоалетна хартия. Това е и една от най-оборотните тоалетни в Хасково, която на ден обслужва по 500 души, според пазарджии. Има и някакво равновесие, при условие че точно на пазара, хората отиват основно за да се погрижат за храната си. А едната и другата нужда са като скачени съдове.

Ако тоалетните са белег на цивилизацията, както смятали древните римляни, то цивилизационното ниво на част от Хасковско е отпреди римската ера. Дори и последния роб не би влязъл в нужника на Узунджово/сн 3/ или този който още стои в близост до училище в село Войводово /сн.4/. Казват че и двата се използват. За чест на областния град трябва да се каже, че поне в него има някои заведения, чиято чистота е достойна и за частно парти на аптека. Достиженията на цивилизацията обаче си имат и обратна страна, както изкореняването на болестите и автоимунните заболявания. Според последни проучвания, съвременните тоалетни вредят на отделителната система, поради неправилната поза, която заема ползвателя.

Това надали е било известно през 2001-ва, когато е обявен световния ден на тоалетната, в забележете, Сингапур. Там не са били чували думата до началото на европейското присъствие през 16-ти век., при все че се намират до люлките на клозета Индия и Китай. Последната дори измислила тоалетна хартия преди .... 2600 години. В това отношение и европейците са неандерталци, като наченали използването на „кеф за дупета“ едва през 19 век.

На места пък българският нужник все още използва вестници, като практиката сигурно ще отмре със самите вестници /вероятно скоро/.

Каквото и да се каже обаче трябва да се помни, че докато сме сред благословената половина в тоалетната, още 2.5 млрд души на света чакат своя ред. И само да си представете какво е да сте сред чакащите.

Г.Христов

Българският принос в световната тоалетна
Нужник до училище
Еволюция
...в Хасково
Цивилизация
Тоалетните не не считаха днешния ден за празник. Дори напротив
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Фъ
    фъльо
    1 -1
    11:25, 20 ное 2014
    На пред-предпоследната снимка в кенза има парченце л****. Как не ви е срам да показвате такива неща.
  • 2
    Ив
    иван райчев- гъбата
    2 0
    18:24, 20 ное 2014
    Тука виждам на тези снимки хората от ДПС-то.
Последни новини