От х:

Днес в x:

6 градини и 3 училища в битка за половин милион европейски пари

Бившата 10-та детска градина ще кандидатства за реконструкция и одобрение

6 хасковски детски градини и 3 училища, както и обект „Подходът към монумент Св. Богородица“ ще сборят идейните си проекти за най-добро пространствено решение на обектите си в опит да спечелят финансиране от оперативна програма на ЕС за „Проектиране на обновена и модернизирана градска среда в Община Хасково“,. Проектът е на стойност 549 хиляди лева. Идеите на допуснатите до кандидатстване за парите участници, трябва да касаят ремонтиране, саниране, енергийна ефективност или архитектурни подобрения в сградния им фонд. Предполага се, че най-добрите ще получат финансиране/или лъвската му част/ понеже парите едва ли ще стигнат за всички, особено като става дума за строителство. Обсъждането на проектите ще стане този петък в сградата на общината от 10 часа. В понеделник пък ще бъдат оповестени резултатите на пресконференция.

Договорът за финансиране е сключен още миналата година на 24-ти септември със срок 18 месеца. В обхватът на проекта попадат обекти за които е преценено, че изпълняват публични функции с висока обществена значимост от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие.
Като евентуални реципиенти на средствата са хасковските ОДЗ-та Слънце/№15-Орфей/, Елхица/№11 Република/, „Радост“/№10- зад общината/, „Весели очички“/№20 зад ОУ“Иван Рилски“ и ЦДГ-та №9/срещу ПМГ/ и №19 Щурче. Което трябва да е сградата на градината във Възраждане, до бензиностанция Микраж, която вече е обединена именно с 9-та градина.

Освен градините, с висока обществена значимост са преценени и училищата „Иван Рилски“, „Христо Смирненски“ и „Шандор Петьофи“, както и подходът към „Света Богородица“, като вероятно става дума за стръмната и тясна уличка откъм „Панорама“.

Бюджетът на проекта е с 85 % европейско и 15 % национално финансиране.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини