От х:

Днес в x:

Кметовете се ослушват за язовирите

Кметовете на общините в хасковска област се ослушват за язовирите. За средства по превантивни дейности 100 % от хасковските управници предпочитата да „бръкнат“ в държавната хазна чрез Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, вместо да предвидят средства от общинските бюджети.

Това е една от констатациите на Междуведомствената комисия, назначена със заповед на областния управител за есенната окончателна проверка за потенциално опасните водоеми в региона.

Много от водните съоръжения на територията на област Хасково не разполагат с пълна техническа документация, а някои нямат въобще такава, е друг от резултатите при инспекцията.

Комисията сигнализира и за тревожно състоянието на речното корито на р. Марица. На много места има скъсвания на бентове, което измества речното корито, тъй като бреговете ерозират. От друга страна са се образували острови от наноси, които вече са обрасли с дървета и храсти. Това силно затруднява пропускателната способност на речното корито и на места при по-висока вълна води до ерозия и скъсване на диги и последващо заливане на хиляди декари обработваема земя.

Затова препоръките на специалистите са да се извърши цялостен хидрогеоложки анализ на речното корито на река Марица от експертна комисия, а след това да има и планово почистванеq за за се подобри проводимостта на реката.

Комисията е дала предписания за отстраняване на технически неизправности на язовирите: три язовира в община Хасково, по два в Димитровград и Харманли, за яз.„Луков дол“ в община Тополовград и „Малко Брягово“ в община Маджарово. Предписания са издадени и за 4 воofема в община Стамболово, уточниха от Областна администрация.

Друга от констатациите е, че малко от язовирите са пълни над 80%, като на повечето от тях крановете са отворени.

За разлика от 2012 г., през 2013-а и 2014 г. се установява, че общините са изпълнили голяма част от дадените предписания и въпреки ограничените си бюджети продължават да търсят възможности за почистването на речните корита в урбанизираните територии, а така също и за почистването на язовирните стени от дървета и храсти.

Вече са извършва и непрекъснато наблюдение и контрол над водните обекти. Правят се и ремонти, но поради липса на финансови средства те са само за най-спешните работи по язовирите.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Is
    Islam iinformacia
    6 0
    22:59, 18 ное 2014
    Някой може ли да даде информация колко язовира има около Хасково и за всеки от тях кой отговаря за да се знае от сега ако стане пак нещо. Журналистите, разполагате ли стакава информация? Ако разполагате споделете я с нас моля.Предварително благодаря.
  • 2
    Sc
    Scarface
    0 -5
    07:30, 19 ное 2014
    Da go duhat vsichki izmekqri Виж коментара

Още новини

Последни новини