От х:

Днес в x:

Очевидци на погрома: Виновни са афганците, пият уиски и задирят жени

Афганистанците лесно кипват и правят проблеми със сирийците, твърдят неутралните нации в лагера в Харманли

Очевидци на снощния погром в лагера в Харманли обвиниха директно афганистанската общност, че предизвиква постоянни проблеми между бежанците. Пакистанците Аднан и Хакиф твърдят, че са видели всичко, което се е случило, както и причините, довели до мелето, в което 4-ма бяха намушкани с нож, а още дузина - набити. Според Аднан всичко започнало след продължителен запой на група от 5 афганистанци, които лочели уиски от 3 следобед. По различно време към тях се присъединявали и други техни сънародници. В хода на празнуването, което ставало вътре в лагера, бежанците от средна Азия си позволявали подвиквания и похотливи дюдюкания към преминаващите покрай тях жени. Те били изцяло от сирийската общност. Група сирийци наистина празнували, но скромно, пред един от фургоните. Аднан и Хакиф не знаели конкретната причина, заради която се развихрил скандала, но не се изненадали. „Беше въпрос на време, само заглеждат жените. Проблемът им е алкохола, пият уиски като невидели“, възмутени са пакистанците. Пиянството е изрично забранено от мюсюлманската религия, към която трябвало да принадлежат афганистанците. Те обаче системно прекалявани с алкохол, а според някои от обитателите в лагера-и с наркотици. Много популярен бил хашишът, макар по-вероятно да става дума за пушене на марихуана.

Тези подробности много не интересуват вбесеното ръководство на лагера и Държавната агенция за бежанците. Те разпространиха официално изявление, в което гарантират, че първо, отговорните за погрома ще платят всички щети от собствения си джоб, и второ, подбудителите на сбиването ще бъдат незабавно изгонени от страната със съдействието на дирекция „Миграция“ на МВР. От ДАБ потвърждават версията на пакистанците, като еднолично прехвърлят отговорността за снощния погром над афганистанците.

От Агенцията предупреждават, че част от организаторите на мелето са избягали и се укриват от полицията, която ги издирва. От ОД на МВР опровергаха тази информация, което е третото разминаване за деня между двете държавни институции. Според полицията избягали афганистанци, особено въоръжени, няма. Разпитват се всички участници в конфликта.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    15 -3
    19:54, 5 ное 2014
    По хуманно е на кораб от мукава...
  • 2
    Ki
    kiro_1415229455
    5 -1
    01:14, 6 ное 2014
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини