От х:

Днес в x:

Разследват митничарска връзка за зверството в Малко Градище

Заради митничарската съпруга Венета Салабашева/вляво/ се разследва и тази връзка


Полицията разследва 5 версии за зверството в Малко Градище, при което вчера трима маскирани пребиха с чукове семейство пенсионери, за да им вземат спестяванията от 2500 лв. Според началника на РПУ Свиленград Димитър Янакиев се разпитват всички, които може да са имат дори бегло отношение към зловещия обир, като се проверяват алибита им. Към района са насочени крупни полицейски сили, които ще осигурят денонощна охрана в Малко Градище до залавянето на извършителите на бруталния обир. Засега няма заподозрени, макар да са разпитани над 30 лица.

Една от най-меродавните версии е, че семейството не е било избрано случайно и най-вероятно е посочено от вътрешен човек. Носели се слухове, че старците били имотни, понеже техният син Тошко работел в Испания и това лято се хвалел, че припечелил доста пари. Дори платил ремонта на селската къща и било логично да се предполага, че е оставил кеш на родителите си. Знае се също и че внучката им Венета била женена за митничар от Свиленград. Обирът идва само дни след грандиозния скандал с хванатите с рушвети митничари на ГКПП Лесово, сред които имало и свиленградчани. Открити бяха 220 хиляди лева, но ДАНС предполага, че има още. Униформените предприха мащабно претърсване на адреси в родните места на митничарите, предполагайки, че там са укривани събираните подкупи. В паниката залавяните митничари на Лесово са криели парите във всевъзможни тайници, дори тоалетните. Тези пък, които не са били на смяна, се предполага, че са укривали пачките на всевъзможни места при близки и познати, защо не и при Боню и Мавруда, умуват в Малко Градище, без да се смущават, че мъжът на внучката не е от заподозрените корумпирани митничари.

Факт е, че обирджиите са търсили пари, също така е ясно, че са предприели голям риск. Малко Градище е едно от най-охраняваните села в Хасковско. От двете му страни има пунктове на гранична полиция, а униформените вътре редовно спират и претърсват коли заради опасенията за трафик на бежанци. Онзи ден обаче пунктът от източния край на Малко Градище към съседното село Сива Река е бил опразнен, понеже униформените били извикани на спешна задача. Другите полицаи твърдят, че наистина е била забелязана непозната кола, влизаща и излизаща от селото, според градищенци с кърджалийска регистрация. Предполага се, че може да става дума за разузнаване преди удара. От друга страна селото в момента е почти невъзможно за охрана - цялото Малко градище е разкопано, защото се изгражда канализация и детска площадка със средства по правителствения проект за развитие на регионите. Има много външни строители и дървосекачи от Сливенско, които всяка година идват да режат дърва, а някои остават през целия сезон. Именно една жена от тях - Ганка Хубенова, твърди, че същата вечер забелязала „високо слабо момче, което в часовете на престъплението се мотаело из антрето и двора на селската къща. Баба Гинка излязла по нужда. Като видяла мъж, вместо да го огледа, побързала да се скрие в храстите. Направило й впечатление, че цялата къща свети, но решила, че Боню и Мавруда имат гости.


До залавянето на крадците кметицата на Малко Градище Татяна Топалова свиква общоселско събрание за наемане на нова въоръжена охрана. До юни селото е имало частни гардове, но 20-тината лева на месец им се видели много и се отказали. След издевателството над Боню и Мавруда обаче селяните са настръхнали - почти всички мъже са се въоръжили с брадви и се заканват, че ще колят всеки, който влезе посред нощ в двора им. Настоява за мъст и внучката Венета Салабашева, съпруга на митничаря. „Не мога да си представя, че ще ги бият и влачат по този жесток начин. Аз лично искам да ги намеря, ако не аз - роднините ми“, заканва се Венета и добавя, че „всичко ще направи“.

Г. Христов

Малко Градище минава под денонощна полицейска охрана
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Хм
    ХМ
    8 -1
    16:50, 5 ное 2014
    "всички въже са се въоръжили" :)))))
  • 2
    12
    1234567
    17 0
    19:05, 5 ное 2014
    След дъжд качулка,крупните полицеЍски сили.
  • 3
    Гр
    Гражданка
    12 0
    02:12, 6 ное 2014
    Да се вдигнем всички заедно на стачка.Ако трябва и пред парламента ще отидем.Докога ще си стоим мирно и тихо,докато избият и нашите родители ли?!
Последни новини