От х:

Днес в x:

Хасковски ученици на първо място в конкурс на БАН

Победителите с научния си ръководител Йоанна Кокотанекова (в средата)

Призовото място в Първата сесия на Ученическия институт на Българска академия на науките (БАН) завоюваха възпитаниците на Астрономическа обсерватория при „Младежки център” – Хасково, съобщиха от общинското предприятие. Спечелилият проект е под заглавие „Н алфа и нашето Слънце” с автори Виктория Мирчева и Байрям Байрямали (ученици от 11 клас на ПМГ „Акад. Боян Петканчин”) с научен ръководител Йоанна Кокотанекова.

По повод 145 годишнината си БАН обяви конкурс за ученици в различни области на науката – Ученически институт на БАН. Досега този конкурс се е провеждал само в областта на математиката и информатиката. Първият етап на конкурса бе задочен, като учениците трябваше да изпратят своите проекти до Академията. Хабилитирани учени от съответната научна област оцениха разработките и дадоха своите рецензии. Авторите на най-добрите работи бяха поканени за устна или постерна защита – научна сесия на Ученическия институт. Жури, съставено от научни работници от отделните научни институти на БАН, оценяваше представянето на учениците, което се проведе в две издания съответно на 17 и 28 октомври в Големия салон на БАН. Отличените проекти бяха съобщени на Тържественото събрание на Съюза на учените в България по случай Деня на народните будители.

Проектът на младите хасковски астрономи получи максималния брой точки от рецензията и имаше шанса да участва в устната защита пред комисията от БАН в област „Физика и астрономия”. Трудът на Виктория и Байрям беше оценен много високо и заслужено спечели първото място и подкрепата на Института по астрономия на БАН в бъдещето развитие на тяхната дейност чрез осигуряване на стаж, участие в семинари и конференции, европейски и национални проекти и професионални консултации.

Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Jo
    joan
    2 -1
    15:33, 4 ное 2014
    ot 1 do 10 mesto wsi4ki sa prizowi.
  • 2
    Ко
    колега
    1 -1
    09:16, 5 ное 2014
    Браво, Йоанна! Браво Байрям и Вики! Нека тези деца бъдат за пример- за годините постоянство и позитивно отношение към ученето!
Последни новини