От х:

Днес в x:

Строим по-малко жилища, но повече офиси

Спад в строителството за последното тримесечие отчита Националният статистически институт. Тенденцията е както за издадените разрешителни за нови сгради, така и за наченатите нови обекти.

Според засечките на НСИ от септември досега местните администрации са издали разрешителни за строеж на 1 039 жилищни сгради с 3 440 жилища в тях и с площ 443 659 кв. метра. Разрешено е и строителството за 52 административни сгради и на 1 092 други постройки.

Спрямо предходното тримесечие издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради в страната намаляват със 7.3%, жилищата в тях - с 0.6%. Топи се и застроената им площ - с 3.8 на сто.

За сметка на жилищните здания обаче разрешителните за строеж на административни сгради се увеличават с 10.6%, расте и тяхната разгърната площ, през отчетното тримесечие тя е със 74 % повече от предходното.

Най-голям брой разрешителни за строеж на нови жилищни сгради са издадени в областите София - 133, Бургас - 130, Варна - 120, Пловдив - 81, и София - 66. Хасковски регион по този показател се намира някъде в средата на таблицата. Както се казва „нито добре, нито зле“. Издадените разрешителни за строеж са 28 за жилищни сгради, за 37 жилища. За сравнение цифрата за област като Шумен, от ранга на Хасковска, е 8 разрешителни за сгради за 8 жилища в тях.

Изненадата тук е тенденцията за оживление на строителството в Кърджали. В съседната на хасковска област предстои първа копка на 146 сгради.

През третото тримесечие на 2014 г. в страната майсторите са на обектите на 600 новостроящи се жилищни сгради с 1 715 жилища в тях, други въртят мистриите на 22 административни сгради.

За Хасковски регион тенденцията пак е в средата. Започнало е строителството на 18 жилищни сгради с 21 жилища в тях.

В сравнение с третото тримесечие на 2013 г. започнатите нови жилищни сгради са по-малко с 12.7%, жилищата в тях - с 9.5%. Спад се наблюдава и при броя на започнатите административни сгради.

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини