От х:

Днес в x:

Гроздето по лев за кило и пак няма

Заради липсата на грозде, тазгодишната домашница излиза от плод

Гроздето ще достигне, а нищо чудно и да премине психологическата граница от 1 лев за килограм. Това прогнозират едри производители във връзка с тотално провалената реколта тази година. В цели общини лозите бяха унищожени от мана или т.нар. сиво гниене, което сведе очаквания добив под критичния казанен минимум. Това означава, че дори средни по-мащаб производители няма да имат суровина за вино и ракия за собствена консумация, камо ли да продават на винпромите. Те от своя страна също са я закъсали, като новата мода е за вкарване на грозде от ....Румъния. На някои места пък се внасяло от Гърция, което е един малък абсурд, при условие че именно гърците изкупуваха масово местната продукция за радост на натиснатите от стиснати изкупвачи производители. Сега обаче хладната и влажна зима обърна тенденцията. Поне 80 % от реколтата е напълно унищожена, а останалото-почти, сподели Николай Павлов, производител от традиционно винарския харманлийски край. Човекът гледа 7-8 декара мерло, памид и десертно в землището на село Върбово, но равносметката дни преди гроздобера е тъжна - мерло няма, памид съвсем малко, а десертно-още по-малко. Подобен е хала и на останалите стопани. Големите изби със собствени масиви са малко по-добре, но признават, че не е като предишни години. Не поискаха да кажат колко е по-зле, защото не било добра търговска политика.

За сметка на тях пък мастития любимешки лозар и винар Благой Жечев обяви, че е доволен от тазгодишната реколта. Дори годината била по-добра, защото гроздето щяло да почне да се бере тъкмо когато трябва - края на септември и октомври. Заради жегата миналата година гроздоберът подранил, което се отразява на куп други фактори освен на бленуваната захарност. Впрочем, захарността /онова, което прави алкохола/ и тази година е много добра, дори в идеалните пропорции - мерлото е с 24-25 захарни градуса, кабернето - 22-23, сира - 22. Нивата са чудесни за производство на качествени напитки, казва собственикът на изба Любимец. Жечев категорично отхвърли идеята да подсилва виното си със захар. Вчера Агенцията по лозята и виното безпрецедентно разреши на стопаните от цялата страна да сипват по 1.5 кг сладост на 100 кг грозде, за да се подсили питието. Според винаря обаче захарта е срам за майстора, особено в такива количества. Напук на оплакванията за унищожен добив, любимчанинът чака отлична реколта от 800-900 кг от декар. Това прави добър урожай от неговите 3000 декара в Любимешко и още 1500 край Хисаря.

За такива като него тази година ще е жътва - минималната продажна цена ще е 80 стотинки при това за масовите сортове, а за по-редките ще скача на 1 лв и нагоре. Дори и на тези цени обаче гроздето липсва, особено за хората, приготвящи скоросмъртница. Проверка показа, че в хасковските казани продължават приоритетното варене на плодова ракия, въпреки неимоверно по-голямата нужда от захар. Най-голямото досега перо в процеса обаче се очертава да е по-малко от разходите по суровината за гроздовицата, която в домашния си вариант вече ще излиза доста по-скъпо от купешкия си еквивалент.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини