От х:

Днес в x:

Изпуснаха язовирите превантивно, дигите стоят скъсани

Заради очакваните валежи и обявения за уикенда „жълт“ код за Хасковско, в напатилия се от началото на септември Димитровград изпуснаха язовирите превантивно.

На територията на общината има над 200 водоема, като 120 от тях са по-големи. От тях пък 40 са дадени на концесия. Всички те са оставени на 60 % от капацитета си, обяви кметът Иво Димов. Освен това в общината е имало и сериозно почистване на затлачените места. „Като местна власт нямаме повече какво да направим. Сега наред е държавата“, коментира Димов.

Оказа, че обаче, че държавата нехае за скъсаните диги по р. Марица и р.

Мартинка. Сериозна пробойна след големия дъжд преди месец има на две места в дигата на Марица при селата Райново и Злато поле. А на Мартинка, който носи водосбора от Стара Загора и Чирпан, дигата е скъсана поне на 4 места.

Възстановяването им е ангажимент на Напоителни системи и респективно на държавата. Шефът на Напоителни системи в Хасково Росен Атанасов потвърди за проблемните места по реките и обясни, че неговите хора вече са направили обход и описали щетите. За възстановяването им обаче не е направено нищо.

 

 М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини