От х:

Днес в x:

Президентите на България и Колумбия обсъдиха сътрудничество във фармацията

България ще работи за задълбочаване на отношенията на ЕС с Колумбия. Това е заявил президентът Росен Плевнелиев на среща в централата на ООН с президента на латиноамериканската страна Хуан Мануел Сантос, информираха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на Росен Плевнелиев активизирането на връзките на ЕС с Латинска Америка ще улесни и реализацията на проекти между България и Колумбия.

През последните години Колумбия има висок икономически растеж, който за 2013 г. се равнява на 4.8% от БВП на страната и успешно привлича чуждестранни инвестиции. Според Хуан Мануел Сантос ЕС може да създаде специален фонд, чрез който да бъдат финансирани проекти в рамките на партньорството на съюза с държавите от Латинска Америка и Карибите.

По време на срещата двамата президенти са отбелязали, че и България, и Колумбия са с утвърдени позиции във фармацевтичната промишленост и в производството на генерични лекарства, което улеснява партньорство между български и колумбийски фирми в тази сфера.

Плевнелиев и Сантос са обсъдили и възможността за обучение на колумбийски студенти в български висши училища. Плевнелиев е запознал колумбийския си колега с традициите на България в обучението на чуждестранни студенти и е отбелязал, че издаваните от българските университети дипломи са валидни в рамките на Европейския съюз.

 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини