От х:

Днес в x:

Шефът на ДКЕВР подготвя за ново поскъпване на тока

"Бихме искали да няма ново увеличение, но има редици индикации в целия сектор - топлофикационните централи, комбинираното производство, които също са в тежко финансово състояние". Така председателят на ДКЕВР Светла Тодорова коментира очакваното поскъпване на тока, като задочно намекна за изказването на служебния енергиен министър Васил Щонов, който посочи, че ще е нужно 50% увеличение на цената на тока за следващите 5-10 години.

Предприети са всички възможни действия, така че да бъдат компенсирани загубите на НЕК. Увеличаване на цените е първата стъпка, което е неизбежно и предишен състав на комисията го каза, всички експерти казват, че това е така, каза Тодорова.

Тодорова поясни, че вече е говорено с "Марица-Изток" 1 и 3 за дългосрочните договори. Трябва да си променим решението, с което казваме на НЕК да постигне определени параметри, което е в предишното решение на комисията. В тези условия тези централи не желаят да преговарят, защото го приемат като предварително поставени резултати от тези преговори. Ще направим, така че двете страни да седнат и да преговарят, заяви Тодорова. Според нея, това са първите спешни мерки, които трябва да се предприемат, така че в следващите 1-2 години да бъде смекчено влиянието на тези цени. Другото нещо, което трябвало да се направи в по-дългосрочен план, е как по начало да бъде процедирано с тези договори, които да са в унисон с пълното отваряне на пазара и европейските правила. Затова ще поискаме помощ от ЕК, но не по начин, по който е поискана от предишния състав на ДКЕВР - тоест комисията да прекрати тези договори, което според нас е невъзможно, а да се търси начин те да бъдат така преструктурирани, че да бъдат в съответствие с една пазарна икономика, добави тя.

Запитана дали е възможно на 30 септември цените да бъдат различни от предложените от енергийния регулатор, Тодорова отвърна, че това е санитарният минимум. Признали сме само тези приходи, които са от 20% такса върху ВЕИ-тата, които са отменени. Само това е направено, нищо друго, заяви тя.

Тодорова не мисли, че цената на топлоенергията ще се покачи. Според нея може би ще става дума "за някакъв 1 процент". Не знам кога, това са искания на топлофикационните дружества, които имаха среща с комисията вчера, обясни тя.

Решенията, които са взимани, са довели до проблеми в целия сектор, не само за НЕК. Възможно е да има малки промени от порядъка на 3 милиона, които топлофикациите искат общо, за да могат да оцелеят през зимния сезон, каза още Тодорова. Тя заяви, че вероятно ще се търси начин това да бъде чрез цените на електроенергията, а не на топлоенергията. Всички топлофикации, с изключение на Топлофикация София, са на загуба тази година. Предстои да се анализира състоянието и на топлофикациите и ако е нужно да се вземат спешни мерки.

Тодорова бе категорична, че балансиращият пазар работи катастрофално, резултатите му са несъвместими с всички подобни пазари по света. До една-две седмици трябва да вземем решение за това дали трябва се променят правилата за търговия в частност методиката за изчисляване на небалансите, както и въпросите, свързани с ограничение на графиците, които подават производителите и в резултат, на които те регистрират небаланси, които плащат по изключително високи цени, коментира тя.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини