От х:

Днес в x:

Невиждано нашествие на мишки уби поминъка на цяло село

Иван Панев с една от най-големите тикви от тазгодишната реколта

Невиждано нашествие на полски мишки съсипа реколтата на известното с тиквите си димитровградско село Горски извор. Гризачите пробивали плода и изяждали семето. После реколтата ставала само за боклука или за храна на животните. “Откъде се взе тази напаст, не знаем”, свиват рамене местните. Повечето стопани в селото, начело с кмета Янко Янев, отглеждат тикви, с които е прочуто Горски извор. Сега обаче добивите са едва една пета от нормалните в други години. Мишките всъщност били финалната агония на лошата дъждовна година, от която продукцията по полето гниела. На два пъти ги ударила и градушка.

От 15 години отглеждам тикви, но слаба реколта като тази не съм виждал”, оплака се 74-годишният Иван Панев. Пенсионерът е сред многото, които са подредили камарите с тикви край пътя с надеждата за купувачи.

Гледам 10 декара, вадил съм по 2.5 – 3, та даже и по 4 тона от декар. Тази година няма и по 500 кила. И то какви тикви, направо ме е срам да ги предлагам”, допълва възрастният човек.

Пенсионерът продава стоката си по 30 стотинки за кило, но е готов, ако се появи прекупвач, да я даде и по 15 стотинки на едро, да му се махне от главата.

Предишни години съм вадил по 30 тона и отгоре”, хвали се възрастният човек. А пък тиквите му били такива едри и хубави, че веднъж дори шефът на “Кауфланд”, който минавал през селото, спрял и се снимал с него. “Тия тази година са нищо”, презрително посочва с поглед стоката си Иван Панев. Обаче не се отказва. “Продължавам. Внучета имам. Догодина пак ще сея тикви”, зарича се старецът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини