От х:

Днес в x:

По 80 ст/кг са тиквите в Горски извор, в хипермаркета – тройно по-скъпи

    По традиция всяка есен тротоарите в Горски извор са осеяни с тикви, произведени на ниви край димитровградското село, което е прочуто с отглеждането на качествени плодови зеленчуци.

    Стопаните казват, че тази година реколтата е по-слаба. Отдават го предимно на климатичните условия, които се оказали неблагоприятни за тиквите. Красимир Иванов, който е един от производителите, заяви, че заради последния дъжд е загнил завръзът. Негов колега, който пожела да остане анонимен, каза, че липсвали поливки, тъй като водата била скъпа.

    Тази година цената на тиквите Цигулки в Горски извор е 70, 75, 80 стотинки за килограм. Повишението на цените е с около 10-20 стотинки в сравнение с миналата година, когато са се предлагали по 60 стотинки.

    Производителите от Горски извор заявиха, че поскъпването се дължи на увеличението цените на горивата, липсата на работна ръка и най-вече на скока на препаратите. Дадоха за пример, че миналата година чувалът с амониева селитра се е продавал за 36 лева, а сега върви по 115 лева.

    „Вече започнахме да сеем по-малко декари с тикви. Иначе друга години тука тротоарите бяха пълни с тикви“, каза Красимир Иванов, който е потомствен производител и отглежда още пъпеши и царевица.

    Той заяви, че няма търсене. „За жалост няма клиенти. Трудно се продава, особено тази година. Хората нямат пари. Прекупвачи няма, сладкарските цехове и тези, които правят пюрета и лютеници, също не взимат. Случва се да караме на борсата в Плодовитово, но и там трудно се продава“, каза Красимир Иванов.

    Стопанинът беше отгледал и трофейни тикви – едната беше дълга 80 сантиметра, имаше и 50-килограмова.

    Макар да е леко завишена цената на тиквите в димитровградското село, тя е далеч по-ниска от тази в хипермаркетите в Хасково. В единия търговски обект тиквите се предлагаха по 2.49 и 2.29 лева, а в другия – по 1.29 лева за килограм.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Нн
      нн
      8 -14
      13:09, 21 сеп 2022
      Като не щете да празнувате Хелоуин, яжте си ги сег... Виж коментара
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини