От х:

Днес в x:

27,5 кг тиква показаха на Празника на тиквата в Горски извор

    Празник на тиквата се проведе в димитровградското село Горски извор. Събитието се организира от местното читалище „Пробуда 1896“ с председател Тодорка Николова, с подкрепата на община Димитровград.

    По време на празника бяха изложени различни по големина и тегло тикви. В състезанието за на-голяма жълта тиква първенец е Христо Николов. Той е отгледал тиква с тегло 27,5 кг. Мъжът е носител и на първа награда за най-дълга тиква, чийто размер е 143 см. Без конкуренция, първа награда за най-голяма бяла тиква заслужи Цвятко Доганов – 21,550 кг. Най-красивата тиква бе производство на Красимира Господинова, миналогодишната победителка за същия вид тиква – френска къдрава.

    Горски извор е село с благородна почва и в него се отглеждат стотици тонове тикви. Мълвата е, че тука тиквите са най-сладки, че никога тиква няма да се развали и търпят до пролетта.

    По време на празника в селото бе представена кулинарна изложба от ястия и вкусотии от тиква – сладкиши, кекс, мъфини, тиквеник, крем, меденки, пай. Изделията бяха оценявани от жури с председател Тонка Първанова, а за призьорите бяха предвидени награди. Майстори-кулинари бяха приготвили 12 тави с тиквеник и 2 казана рачел, които бяха раздадени на гостите и участниците в празника.

    Беше подредена изложба на изрисувани тикви от деца към читалище „Пробуда 1896“. Имаше изпълнения на множество фолклорни певчески и танцови състави от Горски извор и околните села. Деца изпълниха оригинален танц, посветен на тиквата. Пъстрата програма на събитието включваше още поетични изпълнения – на представители от поетичния клуб „Иван Николов“, на София Милева - носителка на голямата награда на поетичния конкурс „Дамян Дамянов“, на Борислав Белев, Галя Карааргирова, които рецитираха авторски стихотворения.

    Празникът събра множество хора в Горски извор. На 25 и 26 октомври предстои друго мащабно събитие в селото. Тогава е предвидено провеждане на четвъртото издание на Международния поетичен фестивал „Есенни щурци“, за който заявка са подали поети от 12 държави, заяви Тодорка Николова.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (15)

    • 1
      Пл
      Планински извор
      28 -6
      13:12, 4 окт 2020
      Другаря Борисов присъства ли на именния си празник ?
      • Се
        Селянин
        23 -5
        13:58, 4 окт 2020
        Наистина ,че в с. Горски Извор се раждат най сладките тикви , най горчиви са от района на Банкя ,с много дебела кора и нищо не може да я пробие или строши, а и за нищо не става , защото и семки няма вътре ,само трябва да и се прекъсне държавната вода с която я поливат и ще изсъхне.
      • По
        Порчо
        10 -4
        17:46, 4 окт 2020
        Това е защото са смеска, генна модификация на тиква с дървен шоп!
      • За
        за 10
        5 -2
        07:27, 5 окт 2020
        години. 30 милиарда кредити ви начука с двеста. пак се смейте . и децата ви ще се смеят като ги връщат. повреден народ
    • 2
      Би
      Биолог и донякъде еколог
      11 -11
      16:18, 4 окт 2020
      Другарката Нинова е поела от това чудотворно семе за да роди хубави изборни резултати. Госпожа Деси Радева също е поискала семе от този дамъзлък, понеже семето на президента е свършило от летните месеци. А Радан Кънев лично е взел една тава тиквеник да почерпи евродепутатите без Андрей Слабаков, понеже последният си пада по хубавия тютюн и чужди жени.
      • Тъ
        Тъполог-лечител
        8 -3
        17:48, 4 окт 2020
        Тикварите за разлика от тиквопроизводителите и чувство за хумор нямате. То за него вярно трябва една сива почва, но съвсем камънак в кошницата, вече е прекалено!
      • От
        Отговор
        4 -2
        22:23, 4 окт 2020
        Нито биолог си, нито еколог си , и за нищо не ставаш , затова не мъчи празната си глава да прави анализи !
    • 3
      Предлагаме Горски извор да се преименува на Борис... Виж коментара
      • Кр
        Кръстника
        3 -6
        19:58, 4 окт 2020
        А тебе да те преименуват на гладен пенсионер кандидат за вечния покой.
      • По
        Порчо
        4 -3
        22:38, 4 окт 2020
        А ще го пуснат ли от затвора?
    • 4
      "Наблюдател"
      5 -1
      20:43, 4 окт 2020
      Велико село, велики тикви! "Есенни щурци" обаче не е на 25 и 26 август/ явно грешка/, може би октомври!
    • 5
      Оп
      опс
      4 -3
      23:44, 4 окт 2020
      Ех,вожде! Ех,другарю Винету Тиквониев-цяло село тебе тачи. Другарката ПККофа или п.... каза,че магистралите били твои,после метротото било твое,сегао и празника на Горски извор.
    • 6
      Ви
      Вилиана
      6 -2
      12:56, 5 окт 2020
      Само тъпи коментари! Зарадвайте се, вижте хубавото, оценете труда на производители и организатори!
      • Ви
        Вилиан
        2 -2
        20:42, 5 окт 2020
        Вилиана оценя ме труда на производителите и организаторите , но ти си отвори очите и виж това , което хората виждат , защото освен хубавото в техния труд , в много неща не виждаме нищо хубаво.
      • Оп
        опс
        1 -2
        23:46, 6 окт 2020
        Вилианче,моме недоодена-я кажи ми моме тез тикви копат ли се,плевят ли се,поливат ли се и по дървета растат ли. А и не желаеш да видиш+ аналогията" с нашата ГМР/Главна Мутра на Републиката/
    Последни новини