От х:

Днес в x:

Зайците със 100 лв за учебници, големите с един по всичкология

Училището е по-скоро място за социални контакти, отколкото за учене. Затова и учебници не са необходими


До 100 лв. стигна харчът за учебници и учебни помагала за хасковските ученици, показа проверка на Haskovo.net. Разходът може да бъде и по-голям, ако се залага само на нови, а ако част или цялата стока е втора ръка, може да падне и под стотачка, но не с много. С много пада само учебния „заряд“ на старите кучета от 11-ти и 12-ти клас. Уж най-научените от родното училищно образование повсеместно се канят да изкарат годината само с по 1-2 тетрадки голям формат от по 100-на листа. Това били учебниците им по всичкология. Батковците и каките не виждаха абсолютно никакъв смисъл да се харчат за учебници, защото както дълбокомислено обясниха някои, хем няма да ги четат, хем ще са безсмислени за по-малките им братя или сестри. „Докато изкласят до мен, учебната програма ще бъде сменена няколко пъти“, изясни ученик от хасковската Езикова гимназия, който реагира като ужилен при молбата да покаже какви учебници носи в раницата си. Отговорът му обаче бе красноречив „Трябва ли?“. В някои гимназии пък учениците въобще не носеха раници, видя Haskovo.net. По милостивото обяснение е, че още в началото на учебната година, те/и учебниците/ още не са им дотам необходими.

Всъщност именно възпитаниците на Езиковата най-малко могат да минат без учебни помагала, особено по чуждите езици, при все че те не се продават в книжарниците. Причината е, че учебниците са на чужди издателства, които предпочитат да си гарантират бройката, като директно зареждат школата. Гимназиите пък правят колективни заявки, за да си обезпечат отстъпки, които могат да стигнат до 15 %. С отстъпка или без обаче, учебникът излиза доста солено - около 20-30 лв, плюс учебна тетрадка между 10 и 15 лв. Евентуален речник пък напомпва харча до безумие. Затова големите не си дават зор, нито пари да купуват учебници, разчитайки да гледат от другарчето по чин. Ако и то няма, се мислят варианти, като най-популярният и евтин е разпечатването му на ксерокс. То може да е изцяло на аванта, ако в училищната библиотека има такъв уред. Някъде в страната учениците се юркали да преписват учебници, но никой от Хасково не призна че е последовател на Паисиевия метод. Прекалено трудоемък е.

Една от причините за отсвирването на учебниците е, че в някои предмети има по няколко такива. Изборът по кой да се учи е на съответния учител, който уведомява за това децата в началото на учебната година или малко преди нея. През това време родителите вече са направили харча за училището и трябва или да изнасилват отново семейния бюджет, или да оставят купуването за по-късно и в ръцете на учениците. За тях пък това отдавна не е никакъв приоритет.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини