От х:

Днес в x:

Щорм прекърши дърво върху терасата на домакиня

Пожарникари обезопасяваха падналото дърво

Мощен порив на вятъра пречупи дърво, което се стовари върху терасата на Гергана Желязкова на улица „Арда“ 3 около 15 часа днес. Дървото паднало тъкмо когато жената печала хляб на терасата и освен че я паникьосало, счупило прозорец от остъклената тераса. Екип на хасковската пожарна се наложи да реже ствола на 8 части, за да го свали от висящото положение, в което бе застанал. Дървото бе надвесено застрашително точно върху пътеката по която хората влизаха в двуетажната къща. В нея живеят предимно възрастни хора.

„Бях на терасата да изкарам хляба, като нещо бумна и ме изплаши“, обясни накратко Гергана, докато се опитваше да ограничи щетите по стъкларията на терасата. В крайна сметка се оказа, че освен натрошения джам, други поражения няма. Част от короната се бе опряла върху терасата на втория етаж, но нарани само мазилката.

Дървото не изглеждаше изсъхнало, нито старо, но явно вятърът му е дошъл в повечко, коментираха дошлите на място огнеборците. Впоследствие се оказа, че в интервала 15-16 часа над града са вилнели така наречените щормови явления. По скалата на Бофорт, която измерва силата и скоростта на вятъра, щормът е порив с над 20 м/с, около 90 км/ч, който се характеризира с изключителната си внезапност. Скалата на Бофорт е измислена предимно за нуждите на корабоплаването, а щормът в нея е 9-та степен от 12-степенната таблица. В морето подобно явление причинява 3 метрови вълни с пречупващи се върхове, потопили стотици съдове в ерата на дървеното корабоплаване. На сушата чупи дървета и събаря огради. 

Подобно явление пречупи и две дървета на пътя за Узунджово, пъргаво разчистени от пожарникарите. Друг ствол пък паднал на пътя за с. Стамболийски, а дърво и клони затруднили за кратко движението по бул. „Васил Левски“. Ламарини за пореден път захвърчаха в района на старата Автошкола на Раковски. Преди две години там литна цял покрив, който изпокъса кабели и се стовари върху съседна къща. Сега чак дотам не се стигна, но отново имаше изпокъсани електрически жици, както е видно от снимката на наш читател на редакционната ни поща.  

Г.Христов

Ствола се счупил точно над пътеката към вратата на къщата
Потърпевша се оказа терасата на Гергана Желязкова
Жената печала хляб на терасата си
Поредните летящи ламарини до Автошколата. сн. читател
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ни
    Никодимчо
    7 0
    20:11, 23 сеп 2014
    20м/с са 72км/ч.
  • 2
    Po
    Popa
    6 -7
    09:03, 24 сеп 2014
    Дървото е умно и казва да не пече хляб, защото има нужда от отслабване.
Последни новини