От х:

Днес в x:

Син пребива майка си заради алкохол

Алкохола е най-чесатта причина за терор вкъщи


35-годишен син смаза от бой 67-годишната си майка, която не му давала да се налива с алкохол. Това е най-пресния случай, с които фондация български Джендър изследвания трябва да се справя в борбата си срещу домашното насилие. Оказа се, че точно НПО-то води статистика за инцидентите в дома, докато примерно полицията не се интересува кой кого бие, а как го бие и по какъв член ще влезе деянието в съда – с лека, средна или тежка телесна повреда. В Зоната на здрача обаче попадат много междинни случаи, които трудно могат да се категоризират и не стигат до институциите. Отчасти заради срам, а отчасти щото хората не вярват че има смисъл.

Към органите на реда отказала да се обърне и възрастната Милка *, която многократно яла бой от сина си, в опита да го откаже от чашката. Първо инициативата в семейните скандали била нейна – да вразуми детето си, след като то, въпреки зрялата си възраст, не можело да овладее порока си. После обаче нещата се обърнали. Синковецът не само не се разделил с бутилката, но в опит да си набави средства за ухажването й, почнал да тероризира майка си. Стигнало се до абсурди-за да принуди родителката си да му дава пенсията си, той започнал да и отмъква вещи и документи и да кара майка си да ги откупува! Обект на терора са били и други членове на семейството, в което обаче липсвало старейшина. Резултатът бил катастрофален за всички. И видим за сътрудниците на Джендър, при които след многомесечния терор дошла майката. Била цялата в синини, главно по главата и крайниците, като някои приличали на следи от душене.

„Това далеч не е рядко явление. Във всеки 4-ти случай на домашно насилие е замесен алкохол“, коментираха сътрудници на организацията. Освен ако не е замесена дрога. Терорът от страна на синове/внуци спрямо майки/баби е феномен за Хасковско от последните няколко години. Преди това потърсилите помощ са били 3-4 годишно. Сега само за първите 6 месеца са регистрирани 77 прояви на домашно насилие. В 28 от тях става дума за тормоз от по-младшите към по-старшите, включая снахи, зетьове плюс кръвните роднини по права линия.
В такива случаи не може да се направи много, съжаляват сътрудниците на НПО-то. Просто възрастните не искали да съдят децата си, дори и за да издействат ограничителна заповед. В драмата на Милка обаче се очаква развитие-насилникът да бъде изведен от къщи принудително. На резонния въпрос-къде ще отиде, отговорът бе-където ще, дори и на пейката пред блока. Работата обаче е там, че едва ли една майка ще остави детето си на улица, колкото и да е виновно и ще си го прибере, след което филма се повтаря в нови епизоди, твърдят обръгналите на битови скандали хасковски полицаи. По неофициална информация, всяко второ повикване към тях касае именно случаи на тормоз вкъщи.

Г.Христов

*Името е сменено

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини