От х:

Днес в x:

Тютюнът по-малко и по-скъп, земеделците пак готови за протести

Някои от производителите могат да се похвалят с по-голям добив тази година

Ако изкупвачите не платят обещаната по-висока цена за тютюна, пак ще излезем на протести, заканиха се производители от областта. От фирмите вече минавали да договарят реколтата и обещавали с около 20-25% по-висока цена. Така средната цена щяла да е 6,50 лева за килограм. Дали това ще се случи, земеделците ще разберат, едва когато започне изкупната кампания. Според тях причината за предложената по-висока цена бил фактът, че тази година реколтата в страната била по-малко, близо 15% от тютюна в България е напълно унищожен от градушки и наводнения. Освен това и много от производителите в страната тази година се отказали да сеят тютюн или са намалили декарите, заради ниските изкупни цени на миналогодишната реколта. Така тези два фактора са повлияли за близо 20% спад на добива на тютюн в страната, което принудило изкупвачите да предложат по-високи цени.

Оцелелият тютюн е с идеално качество, разказа Румен Минчев, който е един от големите производители в областта. Той отглежда 170 дка ориенталски тютюн „Крумовград“ сорт 944 край хасковското село Конуш. Този сорт е от късните, обясни той и допълни, че дъждовете това лято са благоприятствали за доброто качество на тютюна. Въпреки това направил три поливки, също три пъти го пръскал. Така сред посевите му има растения, които достигат 2,5 м. височина.

Беритбата започнала на 25 юни, а Румен Минчев се надява да приключи около 25 септември. Прогнозите му са, че ще докара средно по 200 кг. от декар, което е доста, при положение, че средният добив е 140 кг. от декар. Въпреки високото качество и големия добив, производителите не са обнадеждени, че ще има кой знае какъв приход, тъй като разходите скачат всяка изминала година. Освен това не получават и премии, както беше допреди няколко години. Минчев дори направи съпоставка с 2009 г., когато са получавали общо по 8,50 лева за килограм - по 5 лева за тютюн и 3,5 лева от премии. Тогава плащали по 2 лева за найлон, гориво и канап, и по 10 лева надник на работници. Докато през 2013 г. средната цена на тютюн бе 5 лева, без премии. Разходите обаче са скочили неколкократно – килограмът найлон е 6 лева, канапът 7 лева, горивото 2,50 лева, а работниците едвам се навиват да дойдат за 20 лева надник. „Вие направете сметка каква е печалбата“, заключи Румен Минчев и допълни, че заради това много негови колеги са се отказали да сеят тютюн.

Анета Кутелова

Румен Минчев очаква близо 200 кг от декар

Тютюнът се ниже на нивата, а после само се оставя да съхне

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини