От х:

Днес в x:

Орфейски майстор закова сом рекордьор на две области

Данаил до своя трофей

Хасковският майстор на въдицата и стръвта Данаил Димов сложи в джоба си рибарите от Хасково и Кърджали след като закова двуметров сом от язовир „Студен Кладенец“. Исполинът изскочил от секретно вирче, край село Широко Поле. Изтеглянето на 50-килограмовият екземпляр коствало тежка битка и много трудова пот, но си струвало напълно. Оказа се, че това е най-големият сом измъкван в Хасковско, не само от тази, но и от миналата година. Всъщност другият подобен улов наскоро бе на речния ас Щерю Щерев, който издърпа 50 кг сом от Марица през август 2012-та година.

Сегашният рекорд бил поставен пред погледа и на десетки кърджалийци, които чистосърдечно си признали, че такъв рибок не е ваден скоро дори от много по-големия и уж по-дашен кърджалийски язовир. За него се носят легенди че в дълбините му плуват 300 килограмови „зверове“, но най-едрото сомче клъвнало оттам през последните 2 години тежи едва 27 кг и е с ръст 170 см.

Сомът на Даниел засрами дори трофейните екземпляри, специално отглеждани във фирмени и завардени язовири като този в Черногорово. Оттам през месец вадят грамадни рибоци, които после си ги пускат обратно за следващото показно вадене. Всички те обаче отстъпват с поне 10 кила и 20 сантиметра на Данаиловия красавец.

За разлика от тях, този сом ще украси не само снимките за спомен, а и приятелската трапеза - „ще го хапнем и пийнем с биричка“,  както се закани късметлията. Дължал го и на приятелите, които напъвали мускули с него във ваденето на рибния „Мефистофел“.

Сомът клъвнал към 19 без 15 вчера и цял час и 5 минути измъчвал мишците на Данаил и колегите рибари Иван Тенев и Христо Стайков- Сусамеца. За щастие рибата се уморила по-бързо от рибарите и накрая легнала в плитчините. Оттам полека лека била издърпана за хрилете на сушата, което дало старт на официалното замерване за рекорда. Сомът е точно 50 кг и 10 грама, а само 2 сантиметра не му стигат за пълните 2 метра.


Най-чудното за щастливия рибар не бил точно рекордния улов, колкото „нищо особеното“ което направил за да го хване. Използвал стандартна пръчка, плетено влакно и едва 5 сантиметрово воблерче. До него десетки въдици мамели с далеч по-големи, лъскави и модерни примамки. Хищникът обаче издриблирал около тях за да клъвне точно Данаиловата рибка.

Г.Христов

Той клъвнал на едва 5-сантиметрова изкуствена рибка
Бил изтеглен със стандартна въдица и плетено влакно
Рибарските съпруги отсега му точат ножа и рецептите
Колеги рибари помогнали на Данаил да изтегли гигантската риба
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини