От х:

Днес в x:

Вдигнаха блокадата, скрападжиите остават в готовност

Блокадата на ГКПП Капитан Андреево падна 24 часа след като постъпите към границата с Турция бяха завардени от фирмите за скрап.

Срападжиите склониха да преместят камионите и да пуснат движението след като днес по обяд министърът на околната среда и водите Станислав Атанасов заяви, че подкрепя предложението на рециклиращия бранш да бъде удължен срокът за влизане в сила на нормативната уредба за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали.

Той допълни, че ведомството е съдействало за среща между парламентарно представените партии и бранша, където се очаква да бъде взето решение за нови поправки в закона.

Въпреки уверенията му обаче фирмаджиите не отстъпиха веднага и останаха на място. Заявиха, че няма да мръднат тежката техника докато не получат писмени уверения от партиите, че исканията им ще бъдат внесени за разглеждане в НС.

В ранния следобед гаранцията дойде от опозицията, която изигра и главна роля в отпушването при ГКПП Капитан Андреево.

Преди блокадата да падне, играта на нерви стигна до там, че се чу и дрънчене на тенекии, придружено със звън от счупени стъкла.

Турска кола се пробва да се "закачи" за френски автомобил, пропуснат все пак през бариерата от тежки скрападжийски возила, заради малкото дете в него. При опита да мине лекият автомобил, шофиран от туркинята Нейме обаче, камион от блокадата даде назад, за да препречи преминаването му, и замалко собственичката на колата не стана клиент на фирмите за старо желязо.

До по-тежки инциденти обаче не стигна.

Въпреки че засега отстъпва, представителите на бизнеса със старо желязо, обявиха, че всъщност примирието може да се окаже само пред буря. Те остават в готовност до решенията на Комисията по околната среда и водите и Народното събрание, която заседава утре. В сряда е и редовната сесия на Кабинета.

Протестът им е заради новите правила, които регламентира Закона за управление на отпадъците. Според промените в закона, влезли в сила от вчера, физическите лица нямат право да предават срещу заплащане отпадъчни метали.

Браншът настоява до 2016 година да се прилага старият закон, а новото правителство да регламентира дейността така, че да спре кражбите, но и да гарантира нормалната работа на фирмите за скрап.

Скрападжиите обявиха, че ако желанията им не бъдат удовлетворени, следва: Блокада 2.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини