От х:

Днес в x:

Синя клопка за гостите на Хасково

Гостът от Истанбул Шариф Шариф тепърва разбира, че минутката отгоре в Хасково може да струва 10 лв


Гостите на Хасково са обречени на истинска синя клопка, каквато се явява непрекъснато пълзящата синя зона. Поради липса на адекватна информация за тънкостите на паркирането в града, всеки външен, особено чужденец, е обречен на скоба. Гостите обикновено смятат, че на паркинг /какъвто на практика е Зоната/ се дължи заплащане за времето, прекарано там. Не знаят, че след първия час незабавно ви поставят скоба, ако не сте предплатили следващия. „Има го в правилника на Синята зона“, оправдават се инкасаторите на Зоната. Като че ли някой чужденец е длъжен да чете хасковските правилници. Особено чужденците, които не знаят български.

Шариф Шариф знае български, защото е живял 19 години в Хасково, преди да се засели в Истанбул. От три години не се е връщал в града си, а сега за добре дошъл му закопчали колата със скоба. Човекът така и не можа да разбере защо, паркирал е на много паркинги по света но „такова чудо няма“. Пристигнал в Хасково снощи към 23 часа. След продължително търсене на хотел намерил свободни места в „Оазис“, в началото на бул. „Раковски“. Видял отпред маркер за паркинг с името на хотела и паркирал. Уведомил на рецепцията и чинно питал колко дължи. Казали му, че сега не дължи нищо, но от 8 сутринта дължи по лев за час. Чужденеца не го бъркала цената и заспал спокоен, че всичко е уредено. Оказало се, че не е. На сутринта заварил шкодата си с истанбулски номер закопчана със скоба.
„Това е смешно, не съм отказал да платя. Не може произволно да ти измислят провинения и да те глобяват“, ядосан бе Шариф. „За мен 10 лв. са 10 стотинки, но не е там работата. Това е унижение. Ако това не е паркинг като останалите, защо няма информация какви по-различни правила има“, ядосваше се Шариф. Гневът му бе предизвикан от обясненията на служителите от Зоната, че ако в нея има автомобил без билетче за платен паркинг, колата се скобира незабавно. Или ако има закъснение след платения час. Или ако е с чуждестранен номер, жлъчно подметнаха от съседните магазини, обръгнали на подобни гледки. Продавачите бяха категорични, че спрямо чужденците има нулева толерантност и на практика са ги превърнали в донори на пари.

Дан в хаоса внесе и хотелът. Оказа се, че маркерът му за паркинг отпред включва само 1 /едно/ място. „Общината ми иска по 1000 лв за място. Нямам оборот за повече“, сви рамене собственикът Алдин Мочуков. Призна, че подобни ситуации се случвали и с други гости на хотела му. Накрая реши да обмисли въвеждането на кардинални мерки - например парите за Зоната да се остават на рецепцията и на сутринта оттам да плащат на инкасатора. Както и да се накара на рецепционистите си, че не са дали достатъчно информация на госта. Мочуков пожела сам да плати глобата, но Шариф великодушно махна с ръка и даде заветната десетачка на повиканите обратно скобари.
„Тук сякаш нарочно е направено толкова объркано, че да сбъркаш и те оскубят с пари. Не ми е ясно как търпите това“, въздъхна човекът, преди да тръгне с фамилията обратно за Истанбул. Щял да каже на приятелите си там при идване в Хасково да си приготвят пари за непредвидени разходи. Не се знаело още какви такси може да ги очакват в Града на Богородица.

Г. Христов

Шкодата му бе закопчана без обяснения
Шариф открил това когато пожелал да напусне хотела
Мислел че е паркирал на негов паркинг. Маркерът обаче обозначавал само едно парко място
Собственикът на хотела Алдин Мочуков/най-вляво/ обмисля мерки за да се предотвратят бъдещи подобни ситуации
Колата бе освободена след прибирането на заветната десетачка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини