От х:

Днес в x:

ВиК нарушава договора с клиентите си, защото подозира заговор

Жалбите на 200 симеоновградчани са в регламентираните им от договора права. Въпреки това ВиК отказа да ги приеме

ВиК Хасково отказва да приема жалби срещу себе си в разрез с общите условия в типовите договори с абонатите. Това става ясно от днешния отговор на водното дружество за вчерашния скандал с отхвърлените над 200 жалби на симеоновградчани срещу лошото качество на питейната вода в града и същевременно нейната висока цена. Жалбите изобщо не бяха приети с мотива, че не са по надлежния ред и най-вече, че не са подадени лично, а чрез приносител в лицето на Валентина Гецова. Отговорът на ВиК всъщност е извлечение от Общите условия в договора на водното дружество с абонатите му. Глава 7 от Условията регламентира, че „Потребителят може да подава до ВиК оператора жалби, сигнали, заявления и предложения./чл 56/, а в следващия член са посочени и изискванията, на които трябва да отговарят тези жалби :

1. да са написани на български език;
2. да са посочени името и адреса на потребителя на имота;
3. да е посочено в какво се състои искането;
4. да са изложени обстоятелствата по случая и да са представени доказателства, ако потребителят разполага с такива;
5. да е подписана от потребителя или от упълномощен негов представител

В случай че изискванията са изпълнени, съгласно член 58 т.1„ ВиК операторът приема и завежда подадените жалби, а съгласно т.2 „ВиК операторът е длъжен да разгледа, извърши проверка и да изпрати отговор... в срок не по-дълъг от 14 дни“. В случай, че потребителят не е удовлетворен от отговора, той може да сезира ДКЕВР, който изисква от ВиК оператора цялата преписка по случая/т.3/.

Както е видно, в Общите условия няма изискване жалбите да се подават лично, а всички изисквания по точките са буквално изпълнени в поне дузина жалби, проверени от Haskovo.net на произволен принцип от купа от над 200. Подателката Валентина Гецова твърди, че това е валидно за всички жалби. Въпреки това, нито едните, нито другите са приети и входирани. В опит да сме полезни на читателите и коректни към страните в спора позвънихме отново на ВиК и им обърнахме внимание, че отказът за прием на жалбите не е мотивиран от предоставените Общи условия. След кратък размисъл координаторът в отдел „Продажби“ Светослава Николова разви тезата, че в част от писмените оплаквания нямало имена, в други - адрес. На въпроса защо поне редовните не са приети, отново се настоя, че те трябва да се подадат лично, въпреки че това по никакъв начин не фигурира като изискване в Условията. Г-жа Николова нямаше какво повече да каже и затвори телефона. Явно имащата още какво да каже началничка на отдел „Продажби“ М. Чонкова лично ни потърси след половин час. В монолог на висок тон тя нападна медията и жалбоподателите - рутинното журналистическо питане бе определено като „заяждане с институцията“, а приносителят на жалбите Валентина Гецова не била техен абонат и нямало право да се жалва. За останалите 200 абонати пък бе развита интересна хипотеза - жалбите били предварително разпечатани и разпространени по хранителните магазини в града, а идващите да си купуват хляб хора са ги подписвали, без да знаят точно срещу какво се жалват. Г-жа Чонкова имала информация, че е станало точно така. Жалбите не могат да се приемат в отсъствието на абонатите, а Гецова не е абонат. От друга страна Чонкова каза, че в същия си вид жалбите могат да се пуснат по пощата, защото там „може все пак да се идентифицира кой ги подава“. Което изглежда странно, понеже писмото с жалбата може да се пусне от всеки. На въпроса защо саморъчният подпис не се счита за достатъчно доказателство, че документът отразява волята на подателя, г-жа Чонкова затвори телефона.


Haskovo.net не желае да влиза в безсмислени полемики с цел конфронтация с една или друга страна. Желанието ни е само да получим ясен отговор като клиенти, който да бъде разбран и от читателите ни, също клиенти на водното дружество. За съжаление единствения въпрос: Кое в случая прави нередовни подадените жалби и защо те не са приети, въпреки че са в пълно съгласие с Общите условия на ВиК, остана без отговор. Готови сме да публикуваме всеки един последващ такъв.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини