От х:

Днес в x:

Италианци се пазарят за хасковска пшеница

Италианци напират да купуват качествена хасковска твърда пшеница.

Целият очакван добив на фирма „Клас 95“ от нивите между селата Гарваново и Татарево вече е пазарен от производители на изделия от Ботуша.

Единият от собствениците на "Клас 95" Тенчо Тенев обясни, че семената за т.нар. твърда пшеница, от която се произвеждат най-качествените макаронени изделия, са заредени от института в Болоня и затова сега италианците си търсят качественото семе, отгледано от добрите производители на плодородната българска земя.

Житните масиви на фирмата с твърда и хлебна пшеница от високодобивния български сорт „ Енола“, са общо около 10 000 декара.

Жътвата им започна преди ден, но се очертава като трудна, както за хората, така и за машините, обясни Тенев.

Трудностите идват от там, че заради обилните дъждове в началото на лятото, класовете са полегнали и трудно комбайните ги вядат от земята. Опитният зърнопроизводител обаче коментира, че е в практиката си е виждал и по-страшни години, когато заради трудната почва и невъзможния достъп до житниците, зърнато покълвало направо на класа.

Заради ситуацията тази година ще се вдигнат разходите по жътвата. Повече ще са те за гориво на машините. Направени са и три пръскания с фунгициди, вместо обичайното едно.

Изчисленията на зърнопроизводителите е, че тазгодишното прибиране на реколтата ще им коства между 20 -25 % повече като разход. Под чертата в крайн сметка обаче процентната печалба на фермерите ще падне не повече с 5 на 100, смята Тенчо Тенев.

Прогнозата му е че най-късно след 17 дни ще приключи прибирането на реколтата в масива, който стопанисва.

За разлика от преди около две седмици той е по-обнадежден за качеството и добивите на пшеницата.

Според него със сигурност зърното тази година ще е с по-добри показатели от миналогодишните, а добивите ще се доближат до тези от 2013 година, когато са били 300-350 кг. от декар. Затова и феремрът очаква изкупна цена от около 300-320 лв. за тон.Зърното от хасковски регион се очаква с такова качество, че вече имало и запитвания за износ от съседна Гърция и от Франция.

Според Тенев фирмите, които изкупуват пшеница съвсем спекулативно тръбят, че ще е лошо качеството на очакваното зърно, а от там се създава и манипулативно внушение за повишаването на цената на хляба.

Той е категоричен, че поне що се касае за цената на зърното, не би трябвало да има вдигане на сумата за самуна. Освен това Тенев смята, че Южна България ще може да покрие загубите на реколтата, които се очакват в Северна.“ Хляб за българския народ ще има!“ са думите на Тенев.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини