От х:

Днес в x:

Мор и за гроздето след дъждовете и влагата

Райко Добрев показва изсушените от маната лозови насаждения

След като навредиха солидно на житните класове тази година, обилните дъждове и влагата не пощадиха и лозовите насаждения в региона.

Почти от всички краища на Хасковска област стопаните изпищяха за съсипаните си масиви. Средните температури от 18 градуса в денонощие и все още влажната почва създадоха перфектна предпоставка за развитието на мана по лозята.

Малко по-добро е положението на места в Харманлийско и Свиленградско, но масивите в община Минерални бани на места са съсипани на 100 %.

Край село Сусам, например, малцина са тези, които ще берат грозде и за продажба. Повечето стопани ще имат толкова, колкото да си направят традиционните количества домашно вино и ракия, а някои дори ще трябва да купуват суровина за напитките на трапезата от свои колеги.

Край селото целият лозов масив е около 1 300 декара, от които само 15% са запазени от напастта. Дори и по сред лято при болестта, налегнала лозовите насаждения, листата изсъхват и окапват като че ли е есен.

До последен корен е опустошено от маната и лозето на Райна Ангелова.

Жената се занимава с това от 15 години. Масивът й е от 25 декара. Част от тях са нейна собственост, други обработва на приятели и роднини, а една част е под аренда.

Още когато видяла, че работите на вървят на добре за лозовите насаждения и че няма смисъл да прави повече разходи по пръскането, защото те няма да бъдат покрити от добивите, жената спряла да се бори с маната. По грубите й сметка разходите на декар за добре гледан масив заедно с третирането с препарати и ръчния труд излиза около 300 лв. Разбрала, че в масива й всичко е фира, Ангелова дори се уговорила със свои колеги за 2 т. грозде, които да раздаде, както е заложено по договор на собствениците на лозите, които обработва под аренда. Хората обаче сами се отказали.

„Виждайки какво е положението, собствениците сами дойдоха и ми казаха, че тази година няма да търсят своето, за което съм им благодарна, постъпиха с човещина към мен.“

Други от по-упоритите стопани на масиви край Сусам все още не са се отказали в битката с маната.

Сред тях е и Райко Добрев, който стопанисва 43 декара. Лозята са единственото му препитание.

Човекът обяснява, че между 12 лв., ако е със собствена техника и 15-ако е под наем, му излиза една пръскане на декар. Досега вече е напръскал 7 пъти. Надява се, че поне 50 на 100 от лозето ще бъде спасено. Това може да стане обаче ако температурите се задържат над 30 градуса, а в същото време намалеят амплитудите между вечерните и дневните температури.

Според неговите изчисления, тази година ще извади точно толкова, колкото да покрие разходите си и ще му остане месечна заплата, която обаче заради очакваните изключително ниски добиви и лошо качество на гроздето, ще е дори под минималната.

М.Манолова

За Райна стопанската година е съсипана
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини