От х:

Днес в x:

Психоза за пари в Хасково, банка затвори в 15 часа

Десетки хасковлии извиха опашка пред клона на Първа инвестиционна банка в областния град. Причина за навалицата бяха слуховете, че банката фалира и хората губят спестяванията си. Повечето от наредените на опашката отказаха да съобщят имената си, някои не искаха и да бъдат снимани.

Репортер на Haskovo.net не попадна на човек, който лично да е получил sms със съобщение за фалита на банката, каквито информации се появиха в медиите. Повечето чули от познати или прочели в интернет и хукнали към клона на ПИБ. Хората се оплакваха, че обслужването в касовия салон върви много мудно. Наистина, поредният клиент излизаше оттам след поне четвърт час след предишния.

Следобед се пусна слух, че под обсада са и други банки в Хасково. Бърза проверка на Haskovo.net сред повечето банкови клонове в града показа, че това са само слухове. Пред никоя от тях нямаше навалица.

Друг слух пък изпразни банкоматите. Картите на Първа инвестиционна блокирали в устройствата и те не пускали банкноти. Този слух пък бе опроверган от хасковлия, който заяви, че преди минути лично е изтеглил от банкомат дневния лимит от 400 лева с карта на ПИБ. Имал и други пари в тази банка, но не възнамерявал да се реди на дългата опашка.

Около 14 часа сред чакащите бе разпространено официално съобщение от банката, че пари ще се теглят до 15 часа. Само днес от ПИБ са били изтеглени 800 млн. лева, съобщават от институцията. „Няма банка, която да издържи на подобно масирано теглене в брой“ пишеше в съобщението. От ръководството на ПИБ са убедени, че днешната паника е причинена от криминална организирана акция.

В събота и неделя Първа инвестиционна банка няма да работи, ще обслужва клиенти в понеделник.

През целия ден днес официалните институции дават изявления, че се правят всички необходими усилия за запазване на стабилността на банковата система на страната. Вътрешният министър Цветлин Йовчев дори показа документ, че има сметка в Първа инвестиционна, но заяви че не възнамерява да тегли парите си. Шефът на МВР обаче призна, че има злонамерени и координирани атаки срещу банката и заяви, че от вчера ДАНС разследва случая.

Тодор Кръшков

Охранител раздава официалното съобщение на банката
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини