От х:

Днес в x:

Предсрочните парламентарни избори ще са на 5-ти октомври /обновена/

Вече е ясна дата за предсрочните парламентарни избори. Тя е 5-ти октомври. За нея се договориха лидерите на парламентарно представените партии Лютви Местан, Бойко Борисов и Сергей Станишев по време на консултациите в Народното събрание. На тях не присъства единствено Волен Сидеров от „Атака“. Според слуховете в кулоарите на Народното събрание, по-голямата част от парламентарната група на "Атака" изобщо не е в страната, а е в Русия.

От името на партиите-участнички в консултациите датата обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. "Ще предложим на президента изборите да бъдат проведени на 5-ти октомври", каза той  и съобщи, че с колегите си са упълномощили председателя на Народното събрание Михаил Миков да направи среща с президента " за провеждане без отлагане на политически консултации за гарантиране реализацията на основните приоритети на държавата и преминаване към политическа стабилонст". Очаква се предстоящите консултации при Росен Плевнелиев да минат в по-широк кръг и на тях да бъдат поканени освен парламентарните партии и непарламентарно представените.

БСП, ДПС и ГЕРБ са се обединили и около решението да се гарантира банковата сигурност на страната. 

Въпреки че е не е от парламентарно представените партии и не беше поканен на консултациите, на тях, по-рано днес, нахлу и лидерът на България без цензура Николай Бареков. Той обясни действията си с факта, че е избран за евродепутат.

След като датата  за новите парламентарни избори стана ясна, Бареков съобщи, че партиите са се договорили да направят "кабинет на националното съгласие" в рамките на този парламент, който да бъде стикован с президента Росен Плевнелиев и след официалното определяне на дата за изборите, той да продължи да работи като служебен. Бареков каза още, че темата за еврокомисарите не е била обсъждана на днешните консултации.

Въпреки, че от ГЕРБ преди искаха датата за изборите да е 28 септември, сега лидерът Борисов определи 5-ти октомври като приемлива дата за провеждане на предсрочния вот. За ДПС пък тя е компромисна, тъй като ден по рано започва големия мюсюлмански празник Курбан байрям. Въпреки това Лютви Местан заяви: "Стоим изцяло зад договорената обща позиция за датата и смятам, че ДПС даде съществен принос за постигането на това съгласие".  

Очаквайте подробности.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини