От х:

Днес в x:

От 60 желаещи само един бежанец годен за доброволец

Само един от бежанците, записали се като доброволци за работа по разчистването на потопения варненски квартал „Аспарухово“, се оказа днес годен да тръгне. Във вторник по обяд броят им от 60 души, които са изразили желание да помагат, беше редуциран до 22. Шефът на центъра Марко Петров обаче попари ентусиазма на 22-мата, като донесе новината, че по разпореждане от най-високо ниво - от Държавната агенция за бежанците, могат да тръгнат към морето само онези от чужденците в лагера, които имат статут.

Така от подготвения списък отпаднаха 21 души. 51-годишният авиатор от Сирия Исмаил Харка пък се оказа единствен годен за доброволец. „Давам тази помощ от сърце, не само като върнат жест към България и българите, че ни подадоха и на нас, сирийците, в тежък момент ръка.

Когато ние страдахме в Сирия видяхме много хора от различни краища на света, които дойдоха да ни помогнат. Освен това сме възпитани така, че не трябва ад подминаваш човек в беда“, коментира пенсионираният вече летец.

Сред разочарованите, орязани от списъка младоци е и 38-годишният Мохамед Абдулла. Той е със съпругата си и трите им деца от 20 дни в лагера и все още няма статут. „Вeроятно се притесняват, че ако излезем от центъра, ще избягаме. Но къде ще отидем, след като оставяме в лагера семействата си“, казва мъжът. „Преживяхме тежки ситуации в Сирия, имаше много страх, много ужас. Тази картина видях сега и по телевизора. Същият този ужас прочетох по очите на хората, затова искам да отида и да им помогна с каквото мога. Пари нямам, всичките ги дадохме, за да стигнем до България, но имам двете си ръце и не се плаша от труд по 17 часа на ден, свикнал съм“, добавя Мохамед Затова той е съгласен, ако трябва, да работи като доброволец във Варна дори и под охрана.

Шефът на центъра е категоричен, че годни доброволци от Харманли ще се съберат. Вероятно те ще тръгнат най-късно в четвъртък или петък за Варна. Преспиването им ще бъде поето от фондацията на милиардера Ан Бари, а транспорта и изхранването от БЧК.

Хората имат готовност да останат и да дадат помощта си там за време, колкото е необходимо. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини