От х:

Днес в x:

Джипи духнало на гурбет, пациентите научават последни

Кабинетът на доктора се оказа затворен за постоянно, но пациентите останали в неведение

Хасковски общопрактикуващ лекар заминал на гурбет в чужбина, но...забравил да предупреди пациентите си. Част от тях изживели неприятни моменти, когато при неколкократни посещения установили, че кабинетът на д-р Иван Кангалджиев не работи. Става дума за възрастни хора, които освен че са трудноподвижни, се нуждаят регулярно от лекарства с рецепти и липсата на лекар, който да ги изпише, ги поставя в сложно положение. На вратата на кабинета наистина имало бележка, че „документите и записването става при д-р Досева“ с посочен телефон, което не означавало нищо за дългогодишните пациенти. Повечето не искали да посещават друг лекар, който не бил в течение на заболяванията им, и се чудеха кое налагаха промяната и за колко време ще е тя. Оказа се, че за постоянно.

Проверка на Haskovo.net установи, че д-р Кангалджиев е заминал за Германия, като надлежно е закрил практиката си пред Регионалната здравна инспекция/РЗИ/. Надлежно била уведомена и Регионалната здравна каса - още на 1-ви юни докторът прекратил договора си с финансиращия орган. На практика в неведение останали само уж най-важните хора в здравната система - пациентите.

Очаквано, телефонът на заминалия в странство лекар даваше свободно. Haskovo.net е готов да му предостави думата при желание от негова страна да даде мнението си по казуса.

В случаи на екстрено прекратяване на лекарската практика може да избирате нов лекар по всяко време, съветват от РЗОК, във връзка с течащия в момента срок за промяна на личния лекар. Смяна на джипито се осъществява само два пъти годишно - през юни и декември, но това не важи за отпаднали или закрити практики. В такава случаи може да отидете при избрания от вас специалист, без да се разкарвате до Касата. Новото джипи има ангажимента да ви впише в регистрите на финансиращия орган. Без размотаване до РЗОК минава процедурата и за останалите пациенти, решили да сменят лекаря си, но само ако това стане в законните срокове през юни и декември. През останалото време е необходимо лично уведомяване на Касата.

До края на юни /идния понеделник включително/, всяко здравноосигурено лице има право да смени личния си лекар. Въпреки хроничните недоволства от лекарите обаче, практиката показва, че не повече от 1-2 % от хасковлии правят това. За последния прозорец през декември миналата година, от 243 454 здравноосигурени в областта нов лекар са потърсили едва 3800 души, или 1.56 %.

Най-честите причини са липса на достъп до специализирана медицинска помощ или смяна на адреса на пациента.

Г. Христов

Бележката не говореше нищо на постоянните пациенти, които недоумявали кое налага промяната
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини