От х:

Днес в x:

4 институции в правене на нищо за заплашвано дете

Гюлгюн Садула се оплака, че детето и е било плашено с подземие в детската градина. Седмица по-късно 4 институции още не са изяснили дали това е така

4 институции си препредават и отлагат случай на заплашвано със заключване в мазето дете от хасковска забавачка. За случая Haskovo.net ви разказа миналия четвъртък, когато в ОДЗ 1 Ян Бибиян гръмна скандала с учителка, която тръгнала да води към мазето за наказание палаво дете. 5-годишният Мерт и неговата сестричка Мервие, която била в същата група, обаче приели заплахата сериозно, а плашеното с подземие момченце отказало да ходи на градина, разказа шокираната майка Гюлгюн от кв. Хисаря.
Години наред майката нямала никакви оплаквания от отношението към трите й деца, минали през градината, до сегашния 19-ти юни. Още тогава родителят сезира всички видове институции, отговорни за положението в забавачките. Компетентните органи се оказаха цели 4, които и досега не са финализирали случая и по-важното - няма категорично заключение какво се е случило и какво ще бъде направено.

Най-напред в забавачката се явиха Детска педагогическа стая и Агенция закрила на детето. Първата им работа бе да се опитат да отстранят медиите от осветляване на проблема. Последното - да напишат доклад. Според документа, представен в хасковските социални: „Няма опасност за здравето и живота на детето и следователно не се налагат специални мерки за закрила“. На майката Гюлгюн е препоръчано да потърси съдействието на психолог към Центъра за обществена подкрепа. Гюлгюн обаче не мисли, че проблемът е в нея и иска яснота за случая и гаранции, че няма да се повтори. Нито едното, нито другото й предлагат от градината, като обвинената в превишаване на пълномощията Диана Христозова отказа въобще да говори, а директорката Антоанета Каменова се оправда, че е нова в заведението и не познава добре персонала, за да прецени може ли да е вярно обвинението или не. Забавачката бе бившето ОДЗ № 5, което от 1-ви април се сля с градината на Каменова Ян Бибиян.

Тепърва ще изясняват случая от следващите оторизирани институции - РИО на МОН и работодателят- община Хасково. Просветата още сега предупреди, че няма правомощията за предприемане на административни мерки, а резултатът от насрочената за тази седмица проверка може да бъде само препоръки. Едва след като ги получи, общината ще реши какво да прави, като по-вероятно е да не направят нищо, предвид заключенията от вече проведените разследвания и евентуалните обяснения от детската градина. Както е известно в хасковските забавачки не стават такива неща.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини