От х:

Днес в x:

Георгиева: ЕК ще помогне, но е рано да се каже кога

Кристалина Георгиева заяви, че ЕК подкрепя бедстващите хора у нас и ще помогне и финансово, но е рано още да се каже кога- първо трябва да се оценят щетите.
По-рано от правителството съобщиха, че България може да получи помощ от ЕС, ако щетите от наводнението са над 232, 5 млн. евро.

"От страна на Европейската комисия има пълна подкрепа към това, което се случва тук във Варна. Това е подкрепа както от морална, така и от финансова страна", заяви Георгиева по време на посещение в пострадалия варненски квартал "Аспарухово".

Еврокомисарят за реакция при кризи Кристалина Георгиева заяви, че е водила разговори с Европейската комисия и е била уверена, че ще бъдат отпуснати средства за справяне с щетите от бедствието в Североизточна България, съобщи Нова тв.

„Говорих лично с еврокомисаря Йоханес Хан. Имам неговата дума, че ще бъдат отпуснати средства за подпомагане на пострадалите от наводненията", заяви Кристалина Георгиева.

Тя обясни, че предстои и подписването на нова програма за сътрудничество и надеждата й е за следващия седемгодишен период да се даде приоритет на пострадалите райони, предаде Фокус.

По нейни думи е рано да се каже кога може да дойде тази помощ тук, тъй като предстои да бъде направена оценка на щетите и на това, което трябва да се направи.

„Сега най-важното е да се помогне на хората, да не се допусне, ако падне нов дъжд да се случи същото”, подчерта еврокомисар Георгиева.

Трябва да се разграничат частните от обществените щети, тъй като по Европейския фонд може да бъдат насочени помощи за възстановяването на инфраструктурата, както и от социалния фонд за заетост да се помогне на хората останали без дом, поясни Кристалина Георгиева.

Тя изтъкна, че е нужно осъвременяване на плановете за действие при бедствия, и то не само за България.

"Трябва да сме наясно, че светът се промени. Климатичните изменения в нашия регион се изразяват най-вече в повече и по-свирепи наводнения и горски пожари. Това, което сме правили преди, вече не е достатъчно", категорична бе Георгиева.

Еврокомисарят подчерта, че е по-добре да се гледа напред и да се знае какво ще се прави в бъдеще, за да няма подобни трагедии, вместо да се гледа назад.

"Трябва да поощряваме солидарността между хората. Ако излезем от това бедствие единни, това ще бъде най-хубавият паметник за загиналите хора", заяви тя и допълни, че трябва и занапред да има солидарност, тъй като природата тепърва ще бъде все по-свирепа.

На посещение в "Аспарухово" бе и президентът Росен Плевнелиев. Той обяви, че когато бъдат описани всички щети, тогава ще стане ясно какви пари да бъдат отпуснати на бедстващите. Държавният глава каза, че към момента няма необходимост от свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) заради наводненията в страната.

Във всички пострадали райони продължават действията по разчистването. Във Варна се издирват още трима души.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини