От х:

Днес в x:

Земеделец на съд, млатил крави с брадва

Иван Челлиев

68-годишният Иван Челлиев от маджаровското село Горно поле е изправен пред съда по обвинение, че е съсякъл 5 крави с брадва. Според разследващите през юли 2012 г. добичетата влезли в имота му и стопанинът ги погнал със секирата, защото тъпчели реколтата му.

Пред Haskovo.net подсъдимият Иван обаче изложи съвсем друга версия. Край Горно поле той имал 3 дка люцерна, около имота му имало и други ниви с насаждения. Стадо от около 50-тина крави от съседното село Горни Главанак обикаляло съвсем безпризорно и периодично правило бели по реколтата. Въпреки че нивата му била оградена с бодлива тел, кравите се провирали и влизали в имота му. Тъпчели и унищожавали продукцията на стопаните. Според самия Иван Челлиев някой го е набедил, тъй като в същия този ден пуснал жалба до община Маджарово и до полицията. Той не отрече, че имало наранявания по кравите, но не били от него. А неговата жалба не била единствената, такива имало и от собствениците на съседните имоти, били поне 10-тина. Според него преди време кравите нанесли щети на собственик на градина с бадеми за около 1500 лв.

Иван твърди, че добичетата обикаляли свободно, тъй като били собственост на бащата на човек от местната управа. В отговор на една от жалбите на Иван от полицията му отговарят, че е извършена проверка, но не са открити „данни за извършено престъпление от общ характер“.

Дали Иван Челлиев ще бъде признат за виновен за нехуманно отношение към животните, вероятно ще стане ясно на 10 юли, за когато бе отложено поредното заседание по делото. За това престъпление законът предвижда от 1 до 3 г. затвор и глоба от 2000 до 5000 лв.

Това обаче не е единственото дело в Хасковския районен съд за обвинение по чл. 325 б от Наказателния кодекс (за жестоко отношение към животни), макар че той е сравнително нов. Подобен казус вече е приключил на първа инстанция, при което е оправдан мъж от хасковското село Долно Големанци за убийство на гонче. Той е оневинен, че е проявил жестокост, като е умъртвил четириногото чрез удари с брадва. Към настоящия момент казусът с гончето е в Окръжен съд Хасково.

Анета Кутелова

Земеделецът с адвоката си Бойчо Бойчев
Кравите, които обикаляли безпризорно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини