От х:

Днес в x:

НАП към туристите: Очаквайте да ви преметнат с валутата

В никакъв случай не обменяйте пари на ръка на улицата, съветват от НАП


Стартът на активният летен сезон, ще изправи туристите на родното Черноморие пред много изпитания. За да не бъдат те разочаровани, офисът на НАП в Хасково им предлага няколко практични данъчни съвета, които започват с валутните бюра.

Важно е да се знае, че обмяната на валута не се извършва на улицата, а в банките, регистрирани обменните бюра и на някои специално обозначени места в хотелите. Курсът, по който се обменя съответната валута, не може да се различава с повече от 5% от курса на БНБ за съответния ден. Данъчните настойчиво предупреждават да се вглеждате внимателно в курсовете изписани на таблото ВЪТРЕ в бюрото. Някои некоректни бюра поставят ПРЕД обекта табла с подвеждаща информация.
За да не се окажете изненадани от получената сума, искайте от касиера да ви даде предварително информация за курса на съответната валута и общата стойност на сделката. Преди да подпишете документа, проверете дали коректно са описани сумата от съответната валута, обменният курс и общата стойност на сделката. Ако има проблем, добре е да се знае, че на таблото в обменното бюро са изписани телефоните за контакти с НАП.

Всяка покупка на стоки и услуги срещу пари в брой, трябва да е съпроводена с издаването на касова бележка, продължават с наставленията данъчните. Валидните касови бележки трябва задължително да имат изобразена картата на България около индекс BG, в долния си ляв ъгъл. За атракции тип водни пързалки, виенски колела и др. се допуска издаването на билет вместо фискален бон.

Изделия от благородни метали /с изключение на тези от платина/, които се изработват или продават в България, трябва да имат държавен знак. Държавните знаци за златни изделия са оформени като висок и тесен трапец. В горната част на трапеца композиция от три отделни елемента оформя пъпка на роза, а под тях е изобразена чашката на цвета.

Държавните знаци за сребърни изделия са оформени като окръжност. В лявата част на окръжността има изображение на житен клас, оформен с пет ромбоидни елемента. Маркировката с държавен печат гарантира качеството на изделията, т.е. че те наистина са изработени от злато или сребро.
За всякакви нарушения, свързани с данъчното и осигурително законодателство, може да се звъни на националния информационен телефон 0700 18 700.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини